Botsing bedrijfsculturen remt uitbesteding

Wie voor uitbesteding kiest, moet letten op de bedrijfscultuur van de IT-partner. Dat kan volgens Bloor-onderzoeker Robert Krol veel narigheid voorkomen. Gerard van Hees, bestuurder FNV Bondgenoten, beaamt dit en pleit voor 'intercultureel leidinggeven'.

Krol, projectleider in de IT, onderzocht voor Bloor Research de invloed van cultuurverschillen op uitbestedingsrelaties. In Cultuur bepalend voor succes uitbesteding IT beperkt Krol zich tot systeemontwikkelactiviteiten. Hij onderzocht zes praktijkgevallen en constateert dat cultuurverschillen tussen uitbesteder en IT-dienstverlener kunnen leiden tot teleurstellingen voor beide.
Volgens Krol is de rol van organisatieculturen bij uitbesteding tot nu toe onderbelicht geweest. Hij voorziet vooral problemen in situaties waarbij de ene organisatie proces- en de andere resultaatgericht werkt, of de één pragmatisch en de ander een normatief handelt. Hij beveelt aan deze culturele dimensies van te voren te toetsen. Bij te grote afwijkingen kan de uitbesteder alsnog een andere IT-partner zoeken.
Verder constateert Krol dat er bij fusies en overnames meer aandacht moet zijn voor integratie en acceptatie van de medewerkers die hun oude cultuur verlaten en moeten wennen aan de nieuwe. Managers moeten dit transitieproces bewuster begeleiden, en inzien dat de overgekomen medewerkers een soort rouw- en acceptatieproces doormaken.
FNV'er Van Hees, die al menig uitbestedingstraject heeft begeleid, meent dat bedrijven van tevoren meer moeten doen aan intercultureel management, een methode uit de sociale wetenschappen om organisaties in te richten. "De bedrijfsculturen moeten vooraf naast elkaar worden gezet, waarbij men kijkt hoe de beste elementen zijn mee te nemen. Automatiseerders hebben de neiging om de eigen cultuur als dominant te beschouwen; de overgenomen partij moet zich maar aanpassen. Acceptatie moet juist het uitgangspunt zijn bij de integratie van nieuwe medewerkers." Van Hees is geen voorstander van het intact laten van een groep overgestapte medewerkers, want "daardoor ontstaat er geen kruisbestuiving".
 
Bron:  Bloor Research: Cultuur bepalend voor succes uitbesteding IT

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-02T00:00:00.000Z Redactie Computable