'Nederland kampt met grootste tekorten'

De krapte op de arbeidsmarkt voor automatiseerders is in Nederland nijpender dan in andere Europese landen, aldus Russel Dalgleish, consultant bij het Schotse wervingsbureau Careercare. Zijn bedrijf ziet een gat in de Nederlandse markt en plaatst daar automatiseerders uit alle landen.

Careercare vergeleek de arbeidsmarkt voor automatiseerders in diverse Europese landen. "De situatie in Nederland is veel slechter dan elders. Daarvoor zijn verscheidene redenen aan te wijzen. De totale IT-markt groeit sneller en dat heeft natuurlijk gevolgen voor de arbeidsmarkt. Bovendien investeren veel buitenlandse bedrijven, met name uit de VS, in Nederland en hebben dus ook personeel nodig."
Door de krapte is er een intensieve jacht op talent. "Nederlandse studenten worden op jonge leeftijd benaderd door bedrijven. Sommige talenten hebben al een arbeidscontract voordat ze toegelaten zijn op de universiteit."
Voor buitenlandse wervingsbureaus biedt de Nederlandse markt grote kansen. Door de schaarste richten IT-bedrijven zich op automatiseerders uit andere Europese landen. Werknemers buiten de Europese Unie blijven vaak buiten beschouwing, omdat het aantrekken dan gepaard gaat met veel papierwerk voor de nodige vergunningen. Ook besteden ondernemingen werk uit in het buitenland, vooral in India, Zuid-Afrika en sinds kort ook Bulgarije. Het liefst halen bedrijven de buitenlandse werknemers echter in huis - en automatiseerders komen ook graag naar Amsterdam. Voor de meeste automatiseerders speelt de liefde een doorslaggevende rol om naar Amsterdam te verhuizen, maar mensen komen ook om hun technische vaardigheden te ontwikkelen of gewoon om een baan te vinden.
Careercare heeft inmiddels zo'n twintig Europeanen geplaatst bij Amsterdamse ondernemingen. Dalgleish verwacht dat dit aantal snel zal groeien. Het bedrijf heeft inmiddels een apart team samengesteld voor de Nederlandse markt. Om geschikte kandidaten te vinden, maakt het wervingsbureau gebruik van vacaturesites op Internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-02T00:00:00.000Z Redactie Computable