Op weg naar Internet-gebaseerd nutsbedrijf

In de VS bestaan al volledig op Internet gebaseerde energiebedrijven. Voor Nederland komt dit eraan. De nutssector investeert de komende jaren veel in IT en technologische vernieuwing. Daarbij lopen de elektriciteitsbedrijven voorop.

IT-trends in de energiesector. Een onderzoek naar de toepassing van IT bij Nederlandse elektriciteits-, gas- en waterleidingbedrijven. Liberalisering en privatisering veranderen de Nederlandse energiemarkt. Stond vroeger levering van gas, water en licht centraal, nu draait het om klantgerichtheid, marketing en risicomanagement. Overleving in de vrije markt vergt een goede koppeling tussen bedrijfs- en IT-strategie.
DCE enquêteerde 28 Nederlandse energiebedrijven (gas, water en licht) over IT-trends. Elektriciteitsbedrijven, die het verst zijn met marktgerichtheid, hechten aan IT meer strategisch belang dan gas- en waterleidingbedrijven. Deze zien automatisering nog vaak als facilitair. 'Elektriciteit-IT' richt zich meer op inspelen op gebruikerswensen, terwijl 'gas-IT' en 'water-IT' nog veel belang hechten aan beheer en standaardisatie. Dit blijkt ook bij het budgetbeheer. Bij elektriciteit ligt het IT-budget meestal bij de gebruikersorganisatie, en bij gas en water bij de IT-afdeling.
Energiebedrijven besteden zo'n 2 procent van hun omzet aan IT. DCE verwacht dat de IT-bestedingen fors toenemen. Veel is nodig voor modernisering en integratie van systemen voor verbruik en facturering, en voor relatiebeheer. Daarnaast moet geïnvesteerd worden in erp-systemen voor projectadministratie en logistiek, en in (geografische) informatiesystemen voor infrastructuur-objecten.
Elektriciteit wil veel meer investeren in Internet- en intranet-toepassingen dan gas en water. Het gaat hierbij om maatwerkoplossingen. Een uitzondering, want in tegenstelling tot vroeger geven nutsbedrijven bij nieuwe systemen de voorkeur aan standaardpakketten. De kosten hiervan zijn beter beheersbaar.
Volgens DCE is er een trend onder de energiebedrijven om uitvoerende IT-activiteiten, zoals systeemontwikkeling, onderhoud en beheer, uit te besteden. Redenen zijn kostenreductie, kwaliteitsverbetering en personeelsschaarste.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-23T00:00:00.000Z Redactie Computable