Van der Steen hoogleraar Uitwisselingstalen

De rijksuniversiteit Utrecht heeft ingestemd met de instelling van de bijzondere leerstoel Uitwisselingstalen en de benoeming van prof. dr. ir. Gert van der Steen tot hoogleraar op deze stoel.

De benoeming geschiedt op voordracht van de SGML/XML Users Group Holland in samenwerking met de stichting CMG Academie. CMG is hoofdsponsor van de leerstoel.
Van der Steen gaat een dag in de week, gedurende drie jaar, studenten onderwijzen in uitwisselingstalen. Het is voor het eerst in de wereld dat een dergelijke leerstoel in het leven is geroepen.
De nieuwbakken hoogleraar: "Uitwisselingstalen bevorderen de communicatie tussen mensen met en zonder tussenkomst van systemen, inclusief editors en browsers. De grote hoeveelheid aan standaarden, toepassingmogelijkheden, systemen en theoretische achtergronden vraagt, mede ten behoeve van de overdracht in het onderwijs, om inventarisatie en reflectie. Uitwisselingstalen zijn bedoeld om het ideaal dichterbij te brengen van open informatie en open informatiesystemen, toegankelijk voor iedereen. Dat geeft tevens het maatschappelijk nut aan."
Van der Steen (1943,palstar@xs4all.nl) promoveerde in 1987 tot doctor in de informatica. Hij is consultant SGML en taaltechnologie en doet via de eigen onderneming Palstar onderzoek naar querytalen en transformaties voor SGML.
De SGML/XML Users Group Holland verenigt zowel organisaties als individuen met uiteenlopende functies, zoals managers, auteurs, consultants, ontwerpers en systeemanalisten.
De bijzondere leerstoel maakt deel uit van de nieuwe studierichting Informatiekunde in Utrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-16T00:00:00.000Z Redactie Computable