ESF stopt subsidie IT-scholing academici

Het voortbestaan van de postdoctorale opleiding Historische Informatieverwerking van de Universiteit Leiden loopt gevaar. Het Europees Sociaal Fonds (ESF) geeft sinds 1 januari geen subsidie meer.

Historische Informatieverwerking is een eenjarige voltijdopleiding die cursisten met behoud van uitkering volgen. Doel is werkloze historici, archeologen, kunsthistorici en cultureel antropologen kansrijker te maken op de arbeidsmarkt door IT-bijscholing. Sinds 1991 heeft het merendeel van de zestien afgestudeerden van iedere lichting binnen enkele maanden werk gevonden.
Projectleider Marcel Ras: "ESF heeft voor de komende vijf jaar nieuw beleid uitgestippeld. Daarin gaat de aandacht uit naar sociaal zwakkere groepen, zoals randgroepjongeren. Academici behoeven vanwege de verbeterde arbeidsmarkt nauwelijks ondersteuning meer." Ras heeft nog hoop dat ESF op de beslissing terugkomt. Het grote tekort aan IT'ers kan een reden zijn om door te gaan. Bovendien voert de Leidse universiteit een beleid van grotere arbeidsmarktrelevantie, en onderschrijft ze het belang van IT-gebruik in het onderwijs.
ESF gaf drie ton subsidie op een begroting van zeven ton. De rest kwam van de universiteit en de sociale dienst (de uitkeringen). Nu de subsidie is weggevallen, heeft de faculteit Letteren uit een reservepotje de continuïteit van de opleiding dit studiejaar gegarandeerd. De faculteit neemt echter niet de ESF-subsidie over, aldus Ton van Haaften, onderwijsdirecteur faculteit Letteren. Het faculteitsgeld is bedoeld voor de eerste fase van het universitaire onderwijs. Post-doctorale opleidingen moeten zichzelf bedruipen.
Van Haaften meldt dat de faculteit nu twee sporen overweegt: Historische Informatieverwerking handhaven als post-doctorale opleiding, of integreren in het eerste-fase onderwijs voor de letterenstudies. Hij verwacht niet dat de huidige formule, gericht op werkloze academici, gehandhaafd wordt. Bijkomend probleem van een postdoctoraal programma zonder ESF-steun is volgens hem dat dan het cursusgeld fors omhoog moet; de vraag is of voor zo'n opzet een markt bestaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-23T00:00:00.000Z Redactie Computable