Philips laat teugels bij Origin vieren

Met een beursgang in zicht krijgt Origin eindelijk de kans om zich te bewijzen. Het grote knelpunt blijft echter de stroomlijning van de organisatie.

Philips-topman Cor Boonstra wil na de zomer een minderheidsbelang in Origin naar de beurs brengen. Volgens Steven Vrolijk, analist bij ING Barings, is dit voornemen een verdienste van Origin-topman Robert Pickering. "Hij heeft de Philips-top ervan kunnen overtuigen dat zijn bedrijf meer vrijheid en investeringen nodig heeft met het oog op de snelle ontwikkelingen in de IT-dienstenwereld." IDC-analist Mirko Lukacs vindt het verstandig dat Philips automatisering niet meer als kernactiviteit ziet.
Origin kijkt voorlopig de kat uit de boom. "Philips bepaalt de koers van het bedrijf. Er zal altijd een verschil in inzicht blijven", vertelt een anonieme bron. "Voor investeringen is het vaker 'nee' dan 'ja'." Daardoor zou Origin de boot gemist hebben op diverse gebieden. "Bovendien zijn concurrerende marges uit den boze, omdat Philips de grootste klant is." Desondanks bestempelt ING-analist Vrolijk Origin als een top-IT-dienstverlener. "Het zal zich alleen moeten versterken, onder meer door overnames in de Verenigde Staten."
Er is voor Origin nog veel werk te doen. De bloedgroepen - vooral de creatieve BSO'er en de ambtelijke Philips-IT'er - zetten zich nog geregeld tegen elkaar af, zeggen zowel Vrolijk als Ger Klinkenberg, bestuurder FNV Bondgenoten. Verder blijken de problemen rond de financiële administratie, waaroverComputable in mei 1998 berichtte, bijna twee jaar later nog steeds niet opgelost.
IDC'er Lukacs constateert dat het bedrijf niet duidelijk voor één richting heeft gekozen. "Origin Nederland is de motor van het bedrijf, maar haalt veel inkomsten uit detachering. Die markt is in de aanloop naar 2000 hard gegroeid, maar halverwege 1999 ingezakt. Buiten Nederland heeft Origin echter veel geïnvesteerd in het werken op projectbasis, waarmee veel andere IT-dienstverleners succes hebben." Van Joop Sistermans, de nieuwe directeur Origin Nederland, mag worden verwacht dat hij de Nederlandse vestiging minder afhankelijk laat worden van erp-dienstverlening.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-24T00:00:00.000Z Redactie Computable