Handel publieke domeinnamen groeit

De handel in publieke domeinnamen neemt toe. Eerst richtten de handelaren zich vooral op Internet-adressen van bedrijven. Tegenwoordig zijn namen van algemeen belang populair. Kamerleden van de VVD maken zich nu zorgen over het lot van domeinnamen van overheden.

De Internet-paginahttp://www.topcoms.com is duidelijk: voor veel geld zijn domeinnamen te koop gericht op Nederland. Uitsmijter is www.dutchgovernment.com, dat meer dan 220 duizend gulden moet opbrengen. Overige aanbiedingen zijn namen als www.amersfoort.nu, www.bouwers.com en www.importeren.com. Op een andere pagina staat www.thenetherlands.com te koop.
Deze handel in domeinnamen is niet te stuiten. De rechter heeft in Nederland wel beperkingen opgelegd. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk een naam van een bekend bedrijf te reserveren, want dat maakt inbreuk op het merkenrecht. Het merkenrecht beschermt echter algemene namen als 'importeren' niet. Reina Weening, juriste bij advocatenkantoor Kennedy van der Laan, acht de kans wel groot dat rechthebbenden, in casu de Nederlandse overheid,dutchgovernment enthenetherlandskan vorderen. De handelaren plegen een onrechtmatige daad. Internet-surfers worden misleid; er is maar één Nederlandse overheid, en men verwacht dat die namen daarnaar verwijzen.
VVD-parlementariërs Oussama Cherribi en Hella Voûte maken zich zorgen over het lot van domeinnamen die betrekking hebben op Nederlandse gemeenten, provincies en andere geografische gebieden. Zij hebben vragen gesteld aan minister Bram Peper van Binnenlandse Zaken over de mogelijkheid van de overheid om deze namen te reserveren.
Een aantal gemeenten is haar naam al kwijt. Www.nijkerk.nl en www.beemster.nl zijn in handen van gelijknamige bedrijven. Volgens Chantal Driessen van Stichting Internet Domeinregistratie zijn zo'n vijf gemeentenamen gereserveerd door anderen. Advocate Weening verwacht niet dat de overheid deze adressen kan terugvorderen, omdat het merkenrecht zich niet uitstrekt tot gemeentenamen. Cherribi wijt het verlies aan nalatigheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de gemeenten had moeten waarschuwen. Om erger te voorkomen, vindt Cherribi dat de overheid snel een lijst moet maken en alle domeinnamen dient te reserveren. Een speciale taakgroep moet dit uitvoeren.
Driessen geeft aan dat er inderdaad in samenwerking met diverse instanties een limitatieve lijst wordt opgesteld van namen van algemeen belang. De adressen van gemeenten zijn al in een lijst met geblokkeerde namen opgenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-24T00:00:00.000Z Redactie Computable