Kamer ontevreden over overheid op Internet

Minister Van Boxtel stuurt gemeenten een waarschuwingsbrief om ze te stimuleren plaatsnamen te claimen als hun Internet-domeinnaam. VVD'er Cherribi sneed de kwestie aan bij overleg over het actieprogramma Elektronische Overheid.

Cherribi had eerder al met fractiegenote Voûte schriftelijke vragen gesteld. Hij verwijt de minister en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten laksheid. Van Boxtel wil nu gemeenten waarschuwen. Ook moeten ze bij een herindeling de nieuwe naam direct claimen.
Over een definitieve oplossing kon Van Boxtel nog niets zeggen. Het exclusieve gebruik van top-level domein .gov door overheidsorganisaties is in Nederland onwerkbaar, omdat sommige gemeenten zich niet primair als gemeente, maar als stad presenteren, en dus samen met niet-overheidsorganisaties informatie aanbieden.
De kamer heeft ook kritiek op het vorig najaar gelanceerde portaalhttp://www.overheid.nl. Volgens CDA'er Wijn is de site erg aanbodgericht en verdwaal je snel als je de structuur van de overheid niet kent. De zoekfunctie hapert. De hoeveelheid overheden die zich aansluiten valt tegen. Gemeenten zijn weinig digitaal, en als ze het zijn, vooral met statische informatie. Wijn wil een 'kwantitatief en kwalitatief overzicht' van de stand van zaken bij gemeenten. Wat betreft het Rijk kritiseert Wijn achterstanden in plannen als Staatsalmanak en Wet- en Regelgeving op Internet. PvdA'er Wagenaar noemde moeizaam werkende links, gedateerde informatie en bij sommige onderwerpen de melding 'discussie gesloten'.
Wel heeft inmiddels subsidiëring zo'n 170 lokale overheden ertoe gebracht bestuursinformatie via Internet te ontsluiten. Verder is er in het grotestedenbeleid twintig miljoen gulden voor laagdrempelige voorzieningen om met IT vertrouwd te raken. De Staatsalmanak op Internet komt eraan. Wet- en regelgeving is vertraagd door moeizame onderhandelingen met Sdu. Wagenaar merkte verder op dat bibliotheken niets tot zes gulden per uur rekenen voor internetten. Van Boxtel zal ze daarop aanspreken. Waar bibliotheken overheidsinformatie gratis aanbieden, zou die nogal eens komen van een CD-rom waarvan de actualiteit dubieus is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.