Website maakt notaris 'trusted third party'

Naast bekende Amerikaanse aanbieders als Verisign of Entrust profileren ook steeds meer Nederlandse bedrijven zich op het terrein van informatiebeveiliging. De website Diginotar (http://www.diginotar.nl) is daar een voorbeeld van.

E-commercie is in belangrijke mate afhankelijk van een stevige juridische basis. Lastig bij het op digitale wijze plaatsen of accepteren van bestellingen of orders is echter dat het niet meevalt om met zekerheid de identiteit van de andere partij vast te stellen. Deze valt immers gemakkelijk te manipuleren, waardoor zich legio mogelijkheden voordoen voor fraude.
Andersom kan de situatie ook moeilijk liggen. Potentiële kopers willen graag zeker weten dat de website waar zij een product aanschaffen een solide marktpartij is, die bijvoorbeeld op vertrouwelijke wijze met de verschafte transactiegegevens omgaat.
De snelgroeiende vraag naar dit soort zekerheden heeft tot de opkomst van een compleet nieuwe industrie geleid, detrusted third parties. Door gebruik te maken van de diensten van deze partijen kan de door beide partijen gewenste zekerheid over betrouwbaarheid, identiteit en dergelijke worden verkregen.
Bekende producten en diensten op dit terrein zijn bijvoorbeeld de digitale certificaten van Verisign of Entrust. Ook de Nederlandse website Diginotar is in deze markt actief. De site levert in samenwerking met inmiddels ruim zeventig notariskantoren digitale certificaten die de identiteit garanderen van de partij aan wie het certificaat is uitgereikt. Het gebruik van dit certificaat bij het op digitale wijze uitvoeren van transacties garandeert dat de koper inderdaad is wie hij zegt te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-07T00:00:00.000Z Redactie Computable