Nederlandse banken afwachtend met Internet

Wereldwijd werkt de financiële wereld aan Internet-dienstverlening. Forse investeringen en allianties met telecom- en IT-bedrijven moeten dit jaar de achterstand op Internet in één klap goedmaken. Spectaculaire aankondigingen van Nederlandse financiële instellingen laten echter nog op zich wachten.

Volgens IDC-analiste Wendy Kane kampen bankiers met twee zaken: controle verkrijgen over de nieuwe bancaire transactiekanalen, zoals Internet en mobiele telefoon, en altijd verzekerd zijn van de benodigde technologie. "Daarbij stellen ze per situatie vast wat de beste oplossing is: overnames of allianties."
ABN Amro wil dit jaar een Europees Internet-portaal lanceren en investeert in virtuele kantoren. Andere banken broeden nog op Internet-plannen. De Rabobank moet opnieuw beginnen na de miskleun met e-warenhuis Bellboy. Fortis, dat laat is met een strategie, sluit een fusie met een e-handelsbedrijf niet uit. "Ze buigen zich vooral over de vraag hoe ze virtuele gemeenschappen kunnen creëren", zegt Michel de Meijer, consultant e-banking bij Cap Gemini. Dat kan door Internet-bedrijven te kopen of door zelf iets op te zetten, zoals ING Groep met Freeler heeft gedaan. "De banken willen op zo'n virtuele marktplaats de marktmeester zijn." Naast het regelen van Internet-betalingen willen ze ook de inhoud bepalen en financiële diensten aanbieden.
Dick-Jan Abbringh, consultant van IG&H Management Consultants: "Financiële instellingen willen via zulke overnames de controle op de nieuwe distributiekanalen terugkrijgen." Ze zijn bang hun machtspositie en het directe klantcontact te verliezen nu 'navigators' tussen bank en klant schuiven.
Beide consultants verwachten dat banken allianties gaan sluiten met Internet-portalen en uitgevers om doelgroepen te bereiken. De rol van de Nederlandse IT-branche blijft voorlopig beperkt tot gegevensverwerking in de backoffice en oplossingen voor online bankproducten. De Meijer verwacht wel dat binnenkort ook IT-dienstverleners om strategische diensten wordt gevraagd. Pink Roccade ontwikkelt al voor Amev een systeem voor financiële dienstverlening.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-08T00:00:00.000Z Redactie Computable