Rabofacet gunt Siemens Nixdorf mega-order

De nieuwe joint venture Siemens Nixdorf sluit een miljoenencontract met Rabofacet, het facilitair bedrijf van Rabobank. Het Nederlandse bedrijf blaast zelfs een oude server-lijn nieuw leven in voor de bank.

Het eerste grote wapenfeit van Siemens Nixdorf betreft de vervanging van de hardware bij alle Rabobanken waarop het gegevensinvoersysteem KIK draait. Het gaat om zo'n zevenhonderd oude machines, waarvoor 559 standaard Siemens Nixdorf Banking Network Computers (BNC-backoffice servers) in de plaats komen. Een deel van de banken werkt nog met oude Nixdorf-servers, het andere deel met Philips-computers. Rabofacet besloot tot vervanging omdat de onderhoudscontracten op beide computerlijnen dit jaar aflopen en Philips zijn apparatuur daarna niet meer ondersteunt. "Siemens Nixdorf doet dit wel. Het heeft speciaal voor ons de BNC-productielijn weer opgestart, waardoor we de toepassing niet hoefden aan te passen", zegt projectleider Hans Verhoef. Normaliter levert Fujitsu Siemens Computers computerapparatuur, maar voor Nederlandse banken en supermarkten regelt Siemens Nixdorf dat.
KIK, dat balietransacties enback-office mutaties naar het centrale mainframe stuurt, is al 21 jaar in gebruik. Hoewel het aan vervanging toe is, heeft Rabofacet meer prioriteit gegeven aan zaken als het 2000-probleem, de euro en e-handel.
Siemens Nixdorf neemt als het ware tien jaar na dato revanche op Olivetti. Rond 1990 kaapte deze een mega-opdracht weg, waarbij het een IBM OS/2-platform voor defront-office van de bank zou inrichten. Dat project mislukte, op enkele lokale Laura-toepassingen na. De bank ging verder met Win NT en verving Oracle voor Sybase als onderliggende database. Verhoef verwacht dat zowel de Laura- als de KIK-applicaties plaatsmaken voor centrale, op webtechnologie gebaseerde toepassingen die de filialen via Raboweb kunnen gebruiken.
Het Siemens-concern verkocht oktober 1999 Siemens Nixdorf Retail and Banking Systems aan een consortium van durfkapitalisten. Deze groep ging verder als Wincor Nixdorf. In Nederland echter richtten Siemens Nederland en Wincor Nixdorf een joint venture op onder de eerder gebruikte naam Siemens Nixdorf. De Nederlandse Siemens-vestiging wilde niet dat de inkomsten uit het succesvolle Retail and Banking Systems door desinvesteringen zouden wegvallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-21T00:00:00.000Z Redactie Computable