Profiel IT-manager verandert sterk

Het commerciële proces binnen een organisatie maakt meer en meer deel uit van de portefeuille van de IT-manager. Op deze manier kan hij de technologische ontwikkelingen een stapje voorblijven.

Binnen deze functie vindt daarmee een taakverschuiving plaats, die bedrijven moet helpen om tijdig in te springen op nieuwe commerciële mogelijkheden. Dit bleek tijdens een nationaal forum over de toekomstige rol van de IT-manager, georganiseerd door adviesgroep OTR in Den Haag.
Volgens Wim Trouw, senior consultant PCT Consultants, biedt de techniek veel kansen. Bedrijven moeten daar organisatorisch wel klaar voor zijn. Naast deback-officevraag ook de front-office veel aandacht. Cruciaal is verder de gekozen hardware- en software-infrastructuur. Die is belangrijk voor communicatie met partners, leveranciers en klanten. "ICT is in de nieuwe economie de drager van het bedrijfsproces", aldus Trouw. "Dit vormt ook het distributiekanaal naar de markt."
De IT-manager was verantwoordelijk voor alleen de technische ondersteuning van het bedrijfsproces. Hij was sterk gericht op deback office. Hij handelde vanuit zijn kennis over infrastructuur, software-ontwikkeling en beheer. Kosten werden doorberekend aan de interne klant.
Elektronische handel veroorzaakt nu aardverschuivingen. Tussenschakels verdwijnen. De zakelijke omgeving wordt de komende drie tot vijf jaar nog instabieler. De discussie-deelnemers voorspellen dat negen van de 'nieuwe technologie' ondernemingen gaan mislukken. Dit alles betekent dat ondernemingen en hun IT-managers moeten leren met meer risico om te gaan. Ook moeten ze sneller leren werken; projecten moeten na maanden en niet na jaren zijn afgerond. Een andere consequentie is dat IT-managers op de hoogte moeten zijn van nieuwe technologieën lang voordat er toepassingen zijn. Elke achttien maanden verandert de techniek ingrijpend.
De nieuwe rol van de IT-manager vereist dat in nauwe samenwerking met bedrijfsonderdelen en toeleveranciers wordt gewerkt. Ook moet hij ervoor zorgen dat een organisatie e-zakendoen begrijpt, daarin geschoold is en succesvol initiatieven kan uitvoeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.