E-handel moet Magnus uit het slop halen

De Nederlandse software-installateur Magnus gaat zijn klanten helpen met de bouw van elektronische marktplaatsen. Via het nieuwe bedrijf Eventure wil Magnus, gespecialiseerd in implementatie van de logistieke software van SAP, binnen vijf jaar de helft van de omzet halen uit dienstverlening voor elektronische handel.

Veel bedrijven die software leveren of installeren voor logistieke systemen stappen in e-commercie. Vorig jaar raakte de erp-markt in een malaise, door twijfels over het nut van erp en doordat het 2000-probleem voorrang kreeg. Magnus' omzet over 1999 steeg weliswaar met 23 procent naar 33,5 miljoen euro, maar de winst van zeven miljoen in 1998 zakte naar één miljoen. Sinds november 1998 is het bedrijf genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Vorig jaar daalde de koers van 8,45 naar 2,35 euro. Topman Fred Hermans wijt dat aan investeringen in e-handel ensupply chain management. De omzet per medewerker daalde van 92 duizend naar 76 duizend euro.
Vorig jaar startte Magnus een koerswijziging om een sterke positie te krijgen als adviseur bij invoering van toepassingen voor e-handel. Ervaring met installatie van de logistieke software R/3 van SAP is daarbij volgens Hermans van belang, omdat het bij e-handel gaat om de totale logistieke keten. Het erp-systeem bestuurt de logistiek van het bedrijf. Door problemen met beheer van logistiek vinden bedrijven moeizaam hun weg op de digitale snelweg. Uit Forrester-onderzoek blijkt dat 90 procent van de grote bedrijven wel een website heeft, maar slechts 15 procent daarvan de mogelijkheid biedt orders te plaatsen en de status ervan te controleren. Toch zijn de verwachtingen hoog; Forrester schat dat e-commercie groeit van negentien miljard dollar in 1999 naar 49 miljard in 2001.
Voor het invoeren van e-marktplaatsen bereidt Magnus de oprichting van Eventures voor. Hermans benadrukt dat bouw van een e-marktplaats, zoals een webportaal, ingewikkelder is dan implementatie van een erp-systeem. Diverse onderzoeken bevestigen dat. Gartner Groep stelt dat een systeem voor volledige ondersteuning van e-handel twee keer zo ingewikkeld is als een erp-systeem uit 1999.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-28T00:00:00.000Z Redactie Computable