Onderwijzers moeten meer PC-kennis opdoen

Onderwijzend personeel moet zich veel meer bekwamen in computerkunde, zo luidde de eensgezinde conclusie van het panel met KPN, Versatel, UPC en Truelogix bij de opening van de beurs The Internetworking Event in de Amsterdamse RAI.

Hoewel Leo Roobol (raad van bestuur KPN), Gary Mesch (directeur Versatel) en Henk Koning (directeur UPC-Nederland) elkaar regelmatig dwars zitten, zijn ze het over de relatie onderwijs/computerkennis erg eens: daar moet nog het nodige aan gebeuren. Discussieleider Vincent Everts, bekend Internet-evangelist in Nederland, kon niet nalaten te onderstrepen dat de honderd gulden per leerling per jaar die de overheid op dit vlak uitgeeft volstrekt onvoldoende is. Allen zijn het daarover eens. Alsook over de vaststelling dat het met de infrastructuur wel goed zit. "Het gaat nu om de organisatorische structuur, en er is te weinig content. Dat is toch wel nodig voor een sprong voorwaarts", aldus Koning.
Roobol viel hem bij: "De infrastructuur is wel te regelen; nu moeten de educatieve uitgeverijen aan de slag om interactieve lesstof voor Internet te ontwikkelen. En de overheid moet investeren in de lesgevenden, opdat zij snappen wat Internet is en het kunnen overdragen."
Tim van den Hof, winnaar van de wereldwijde scholieren-Thinkquest-prijs, gaf meteen een praktijkvoorbeeld. Behalve directeur van Truelogix is hij nog steeds student. "Er is voor een miljoen geïnvesteerd in computers en Internet op school, maar er zijn te weinig docenten die kunnen lesgeven of toezicht houden als netwerkbeheerder, en dan is zo'n lokaal op slot!" Everts: "In Finland heeft de overheid leerlingen betaald om leraren computerkunde bij te brengen. Dat was in 1989 en inmiddels is Finland Internet-gidsland."
Mesch legde de vinger op het culturele verschil tussen de verenigde Staten en Nederland. "In de VS zijn bedrijfsleven en scholen veel meer geïntegreerd. De sfeer is ook meer gericht op ondernemerschap."
De panelleden kondigden alle aan dat breedband voor de deur staat. Roobol kondigde de uitrol van Adsl aan: 130 duizend aansluitingen dit jaar. Nog wat weinig, maar de telefooncentrales zijn tegen die tijd voorbereid op 4,5 miljoen aansluitingen. Versatel mikt op het bedrijfsleven en gaat de zevenhonderdduizend ondernemingen in ons land 2 Mb-verbindingen aanbieden. Toen kon Koning van UPC (die via de kabel toegang biedt) niet achterblijven: "Vanaf april volgende jaar kunnen wij bedrijven 2,5 Gb-connecties bieden." Aan de infrastructuur hoeft het binnen afzienbare tijd dus niet meer te liggen - nu nog het onderwijs op peil.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-28T00:00:00.000Z Redactie Computable