Van Dale laat e-mail hardop voorlezen

Beetje luie lezer? Of geen tijd om lange lijsten e-mails op te halen en door te nemen? Laat ze dan maar aan jou voorlezen.

Woordenboekenmaker Van Dale en softwarebedrijf Comsys maken een 'e-mail lezer' die binnengekomen e-mail voorleest zonder dat eerst alle berichten geopend hoeven worden. Het programma maakt verbinding met de mailserver en haalt zelf de berichten binnen. Daarna bewerkt en interpreteert de text-to-speech (TTS)-software of Fluency van Van Dale de tekst om hem te kunnen omzetten in gesproken woord.
Headers, uitroeptekens en ander tekstvulsel worden gestript. Wel is enige oefening nodig om de voorlezer vertrouwd te maken met woorden die het nog niet kent. Dat gebeurt op dezelfde manier als bij gewone spraakherkenningspakketten als Freespeech en Voice-express.
Het pakket komt voort uit een samenwerking tussen Van Dale Lexicografie en Comsys, een bedrijf dat 'spraakoplossingen' levert aan call centres en ISP's.
De e-maillezer zal leverbaar zijn in twee uitvoeringen: een serverversie die e-mails kan voorlezen die op een GSM binnenkomen en eentje voor de desktop-PC. Of die serverversie er komt, is trouwens niet helemaal zeker. Dat hangt af van de belangstelling van de beoogde klanten, zoals Internetproviders. De desktop-variant verschijnt deze zomer en werkt in combinatie met e-mailprogramma's als Outlook en Eudora. De prijs is nog niet bekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-31T00:00:00.000Z Redactie Computable