DNB richt afdeling voor e-betaalvormen op

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat nadrukkelijker letten op de veiligheid en betrouwbaarheid van nieuwe betaalvormen, zoals de 'elektronische portemonnee' of Internet-geld.

Hiervoor zal DNB een aparte afdeling oprichten. Dit zei H. van der Wielen, onderdirecteur van DNB, dinsdag tijdens een congres over de toekomst van het betalingsverkeer te Scheveningen.
Nieuwe aanbieders gaan het de banken moeilijk maken. De ontwikkeling van IT maakt het voor buitenstaanders mogelijk rechtstreeks met de banken te concurreren. De sim-kaart in een GSM bijvoorbeeld is tevens voor betaaldoeleinden te gebruiken. Van der Wielen ziet concurrentie bij alle delen van het bancaire pakket die een digitaal karakter hebben. Internet en mobiele telefonie hebben potentieel als nieuwe en goedkopere distributiekanalen. Nieuwkomers kunnen gemakkelijk de krenten uit de pap halen. "IT-technieken leiden tot cherry-picking in het bankbedrijf", aldus Van der Wielen.
Samenvattend zei ze: "Er is niet alleen zoiets als de 'nieuwe economie', maar er is ook een 'nieuwe betaalwereld' in de maak. Behalve door ICT worden de veranderingen gedreven door deregulering en politiek-institutionele veranderingen. Gevolg is de vorming van nieuwe structuren en samenwerkingsverbanden. De fusie van de effectenbeurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs is daar een duidelijk voorbeeld van.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-04T00:00:00.000Z Redactie Computable