Groei in ICT bedreigt Nederlands poldermodel

Het onderzoeksbureau AME Research ziet de groei van ICT en elektronische handel als een bedreiging voor de Nederlandse economie. Het consensusminnende Poldermodel heeft tot gevolg dat er te weinig mensen zijn om die groei te verwerkelijken.

Vanaf 2005 bepalen de groei van ICT en elektronische handel grotendeels de aanwas van de Nederlandse economie. De omzet van beide sectoren is dan circa 20% van het bruto binnenlands product. In het rapport 'Trends in the Dutch ICT Industry 2000-2003' doet AME Research de aanbeveling immigratie te stimuleren om het tekort aan arbeidskrachten weg te werken. Tevens zouden bedrijven particuliere scholen moeten oprichten.
Enkele andere bevindingen van het rapport zijn:
- De concurrentiekracht van Nederlandse ICT concerns is sterk verbeterd. Getronics, KPN Telecom en Origin zijn in het jaar 2000 naar omzet marktleider in Nederland. Amerikaanse concerns, Compaq, IBM en Hewlett Packard verhuizen naar het tweede echelon. De ICT-omzet in Nederland blijft met ruim 20% per jaar sterk groeien tot 46 miljard gulden in 2001.
- Het aantal werknemers in de ICT-industrie bij leveranciers en eindgebruikers neemt met gemiddeld 12% toe tot 265.000 in 2001. Er zijn in de sector 27.000 vacatures, 14% van het totale aantal vacatures terwijl de totale arbeidsmarkt overspannen is.
- Het Internetgebruik in huishoudens groeit sterk. In 2004 is Internetten even gewoon als de was doen en de penetratiegraad van Internet in huishoudens even groot als die van wasmachines.
- Minder dan 1% van de 700.000 Nederlandse bedrijven heeft een eenvoudige vorm van elektronische handel via het Internet. Dit percentage zal sterk toenemen, met name door buitenlandse concurrentiedruk. In 1999 hebben slechts circa 10% van de werknemers een directe Internetverbinding op hun werkplek. Ook dit aantal zal sterk groeien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-07T00:00:00.000Z Redactie Computable