Startpagina zou dertig miljoen gekost hebben

Uitgever VNU heeft tussen de 25- en dertig miljoen gulden betaald voor Startpagina, het bedrijf dat de gelijknamige website heeft opgezet. Dit meldt de elektronische krant Webwereld.

De overname heeft geleid tot verzet onder de vrijwilligers die 'dochterpagina's' van Startpagina beheren. Zij hebben volgens bronnen allemaal een premie van duizend gulden gekregen, een minimale beloning vergeleken met de dertig miljoen die De Bruin incasseert.
De beheerders van dochterpagina's hebben geen contract met de exploitanten vanhttp://www.startpagina.nl. Dat levert waarschijnlijk een aantal problemen op voor VNU en de oprichters van Startpagina.nl. Enkele paginabeheerders vragen zich bijvoorbeeld af wie de rechten heeft op de inhoud van de dochterpagina's.
Wellicht dat zij hun eigen succesvolle pagina apart kunnen verkopen. Volgens oprichter Durk Jan de Bruin niet. De beheerders van de dochterpagina's zijn wel eigenaar van de content op hun pagina, zegt hij in een interview met WebWereld. "We gaan daar nu duidelijkere afspraken over maken met de vrijwilligers. Het zou best kunnen dat er wat vrijwilligers mee ophouden, dat is al eerder eens gebeurd. Dan krijgt iemand anders het beheer over die dochterpagina, die dan opnieuw moet worden opgebouwd."
Directeur VNU Tijdschriften Pim de Wit is over de rechtenkwestie nog iets stelliger dan De Bruin. "Startpagina is een netwerk en meestal is de url van de dochterpagina van Durk Jan de Bruin, evenals de software waar het op draait. Vrijwilligers kunnen er altijd uit stappen."
VNU wil van Startpagina 'de Nederlandse Yahoo' maken. Nu zijn de dochterpagina's beperkt tot hyperlinks naar sites over een bepaald onderwerp. Elke dochterpagina moet echter een virtuele gemeenschap worden. Daarnaast zal de Startpagina-moeder groeien tot een uitgebreid portaal, met allerhande webdiensten als email, een veiling en een winkelplein.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-13T00:00:00.000Z Redactie Computable