Koersdaling UPC vertraagt overname SBS

Een maand geleden schokte UPC de mediawereld met de overeenkomst om het commerciële televisiestation SBS over te nemen. Nu gooien de enorme klappen die het kabelbedrijf sindsdien heeft opgelopen op de beurs voorlopig roet in het eten.

Enkele weken geleden kondigde UPC bij de presentatie van de jaarcijfers aan dat de kabelaar het na een turbulente tijd van overnames rustiger aan gaat doen. Daar is nog niet veel van te merken. Gisteren kondigde UPC aan zijn kabelnet te koppelen aan de netten van Essent en Casema, om de concurrentie aan te gaan met KPN op telefonie-gebied. Daarnaast heeft aast het op het Amerikaanse Cignal Global Communication.
Met SBS zit het echter tegen. Sinds de aankondiging van de overname is het aandeel UPC, en daarmee ook de ruimte voor nieuwe aankopen, hard gekelderd. Toen UPC-topman Schneider en zijn SBS-collega Sloan aankondigden dat de overname in de ijskast gaat in afwachting van betere tijden, was UPC op de beurs nog maar amper de helft waard van de ruim 83 euro op het moment dat de deal werd aangekondigd. Die koersdaling maakt de overeenkomst voor beide partijen minder aantrekkelijk. UPC bood voor elk aandeel SBS een vast bedrag van veertig dollar plus 0,57 aandeel UPC, bij elkaar gegarandeerd tussen de 77,50 en 86 dollar waard. De sterke koersdaling betekent dat UPC bijna twee keer zoveel aandelen zou moeten neertellen als een maand geleden. De SBS-aandeelhouders incasseren bij aankoop nu 'slechts' de minimumkoers van 77,50 dollar.
Uitstel lag daarom wel voor de hand. Maar uitstel betekent geen afstel, verzekeren Schneider en Sloan. 'Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat de combinatie van onze bedrijven en de voortzetting van de samenwerking tussen onze bedrijfseenheden duidelijk in het belang van de aandeelhouders van beide bedrijven is', aldus een gezamenlijke verklaring.
Dat werd onderstreept door de aankondiging dat UPC en SBS in de herfst vier nieuwe programma's gaan brengen, waarvan twee in Nederland. Voor die tijd moet de overname dus liefst rond zijn, maar dan moet de koers wel herstellen. Bij de nieuwe overeenkomst kan UPC op het laatste moment nog van de koop afzien, wanneer in de laatste tien dagen voor de geplande 'aankoopdatum' - de eerste dag van de periode waarin de SBS-aandeelhouders hun aandelen kunnen omwisselen voor contanten plus aandelen UPC - de koers van UPC gemiddeld niet boven de 49 dollar (momenteel 53 euro) is uitgekomen.
De overheid zal er niet erg rouwig om zijn wanneer de deal afketst. Veel partijen vrezen dat UPC vroeger of later SBS flink zal bevoordelen op zijn kabelnet. Zenders als MTV, CNN en Canal Plus hebben al geklaagd dat UPC hen (te) hoge tarieven vraagt voor doorgifte van hun programma's. Minister Jorritsma van Economische Zaken wil de Kamer tegemoetkomen door betere controle. Ze denkt erover UPC te dwingen om een aparte boekhouding op te zetten voor de kabelpoot en de andere activiteiten, zoals televisie en Internet. Dan kan de Nederlandse mededingingsautoriteit eenvoudig vaststellen of de UPC-tarieven redelijk zijn. UPC beheert momenteel een kabelnet dat zich uitstrekt van de kop van Noord-Holland tot ongeveer halverwege de Randstad.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Redactie Computable