ISP's willen concurrentie op kabelnet

Internetaanbieders willen concurrentie op de kabel en daarvoor aanpassing van de telecomwet. Deze wet moet kabelexploitanten dwingen hun kabels open te stellen voor anderen dan de eigen dochterondernemingen.

Begin mei bespreekt de Tweede Kamer de tweede kabelnotitie; een half jaar later dan gepland.
Met het ingaan van de telecomwet in december 1998 heeft de KPN concurrentie op haar netwerk moeten toelaten. Kabelmaatschappijen hebben die plicht wel voor het doorgeven van programma's, maar niet voor het tweewegverkeer van data en spraak. Zij hebben het alleenrecht op hun eigen netwerk en kunnen dus breedband Internetdiensten aanbieden op de kabel zonder dat zij andere providers die mogelijkheid ook hoeven aan te bieden. Oneerlijke concurrentie vindt Sjoera Nas van Xs4all. In een brief aan staatssecretaris Van der Ploeg hebben Xs4all, Bart en Sonera aangedrongen Open Network Provision (ONP) voor dataverkeer via de kabel een feit te laten worden.
Frans Nijhof, woordvoerder van de Vecai, de koepelorganisatie van kabelbedrijven in Nederland, meent dat de kabelexploitanten eerst de kans moeten krijgen hun investeringen in de aanleg van glasvezelkabels terug te verdienen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Redactie Computable