Spoorwegen stappen uit telecomavontuur

Met stille trom verlaat de NS het voorportaal van de nieuwe economie. Voor 4,2 miljard gulden doet het bedrijf zijn belang in Telfort over aan British Telecom (BT). Deze Britse onderneming verwerft hiermee alle aandelen van Telfort.

De oprichting van Telfort gold in 1996 als een slimme stap van zowel de Nederlandse Spoorwegen als BT om een plek te verwerven in de geliberaliseerde Nederlandse telecommunicatiemarkt. De spoorwegen waren voor BT een interessante partner vanwege de glasvezelinfrastructuur die langs de baanvakken van de NS liggen. Het glasvezelnetwerk was een deel van de bruidsschat die de NS bij de oprichting van Telfort inbracht. Nu dit bedrijf volledig in handen komt van BT verliest de Nederlandse Spoorwegen zeggenschap over haar netwerk. Als klant van Telfort zal de NS telecommunicatievoorzieningen huren.
De NS heeft tot nu toe slechts in het verlies van Telfort mogen delen. Vorig jaar leed deze telecom joint venture 310 miljoen gulden verlies. De helft hiervan is volgens Telfort directeur Aan de Stegge toegerekend aan de NS. Verwacht wordt dat Telfort over twee jaar uit de aanloopverliezen komt.
Met de 4,2 miljard gulden lijkt de NS haar telecomavontuur met winst af te sluiten. Telfort geeft aan dat er sinds de oprichting door beide aandeelhouders 3 miljard gulden in het bedrijf is geïnvesteerd. Wanneer de NS hier 1,5 miljard in heeft gestoken, zou er dus 2,7 miljard overblijven. Dit geld wil de NS investeren in spoorwegen. Telecommunicatie rekent het bedrijf niet langer tot de kernactiviteiten. Telfort-directeur Ton Aan de Stegge geeft aan dat de Nederlandse Spoorwegen zich als aandeelhouder niet actief met de bedrijfsvoering bemoeide. De inbreng van British Telecom was veel groter. De volledige overname doet wat dat betreft recht aan de feitelijke verhoudingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-19T00:00:00.000Z Redactie Computable