Windows NT dringt door in mainframewereld

Servers die gelijktijdig Unix- en Windows NT-applicaties kunnen draaien, doen opgang. Unisys heeft de apparaten, die deze maand leverbaar zijn, al verkocht in ons land.

Na de Rijksdienst voor het wegverkeer en de Westland Hypotheekbank koos het Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten te Den Haag voor de aanschaf van een ES7000 van Unisys. Deze server is gebaseerd op de cmp-architectuur (cellular multi-processing).
Het Centraal Administratie Kantoor/Bijzondere Zorgkosten CAK/BZ in Den Haag koos het systeem van Unisys omdat het mogelijk is gelijktijdig op Oracle gebaseerde applicaties te draaien in combinatie met andere toepassingen. De ES7000 kan maximaal 32 Intel pentium III Xeon-processors bevatten, die Windows NT, 2000 en SCO's Unixware kunnen draaien in gescheiden partities binnen het systeem.
Dit betekent in de praktijk dat in dezelfde server vier applicaties elk onder een eigen besturingssysteem kunnen draaien. Het CAK/BZ heeft twee verschillende opslagsystemen aangeschaft. Unisys-woordvoerder J. Rozema: "Een storage subsysteem dient voor de oltp (on-line transactieverwerkende) toepassingen waar vooral snelheid belangrijk is. Het tweede systeem is belast met de opslag voor het datapakhuis, waarbij vooral de capaciteit belangrijk is." De opslag op tape wordt geregeld met behulp van twee cartridge tapelibraries.
Een woordvoerder van het CAK/BZ stelt dat in de toekomst de IT-activiteiten zoveel mogelijk op de ES7000 zullen worden geconsolideerd. Daardoor denkt het centrum zijn systeem beter te kunnen beheersen.
Eind vorig jaar besloot de Rijksdienst voor het Wegverkeer een ES7000 aan te schaffen. Geert Pater, manager van het datacentrum, stelt dat die aanschaf een gevolg is van het beleid van het RDW om over te gaan op het Windows NT-platform. "Wij zijn een zogenoemdeearly adopter. Als het systeem doet wat Unisys ons voorhoudt, dan gaan we pas betalen. Eind vorig jaar hebben we het systeem al besteld, maar het wordt pas deze week geleverd. De stelling van Unisys dat je verschillende besturingssystemen kunt draaien op aparte partities spreekt ons enorm aan. Dat is dan ook een van de eerste dingen die we in de praktijk gaan testen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.