BT investeert flink in dochter Telfort

De komende maanden moet eigenaar British Telecom veel geld steken in Telfort. Vooral om een Umts-licentie in de wacht te slepen.

Na het uitkopen van de Nederlandse Spoorwegen heeft British Telecom het volledig voor het zeggen bij Telfort.
De hoge investeringen die voor Telfort op stapel staan, hebben voor NS de doorslag gegeven om uit de alliantie te stappen. Dit verklaarde BT-topman Pat Gallagher in een gesprek met Computable. "Onze werkrelatie was fantastisch, en voor een deel vinden we het jammer dat NS is gestopt met Telfort." Maar in gesprekken met Gallagher maakte Rob den Besten, directeur van de Nederlandse Spoorwegen, duidelijk dat NS zijn prioriteiten bij het exploiteren van het spoorwegnet wilde leggen. "Net als tegen alle andere aandeelhouders met wie wij werken, heb ik gezegd: We willen jullie graag als partner, maar als je wilt verkopen, kopen wij."
De grootste, en tegelijk meest onzekere, investering, is die in Umts (Universal mobile telecommunications system), de opvolger van GSM. Gallagher is vol vertrouwen dat hij op de komende veiling een Nederlandse Umts-licentie voor Telfort in de wacht kan slepen. Dit heeft voor hem prioriteit, en op de daarvoor benodigde investeringen zet BT geen restrictie. Bovendien gaat BT voor Telfort verder investeren in Gprs (General packet radio service), locale toegang en Internet.
Umts is een langetermijnproject, waar Gallagher nog weinig over los kan laten. "Niemand kan daar iets zinnigs over zeggen. De technologie bestaat nog niet eens." Vóór Umts staat daarom het uitrollen van Gprs op het programma. Dit wil Telfort in de tweede helft van dit jaar gaan aanbieden. In mei komt Telfort in Nederland met Wap-diensten. BT levert daarvoor de content, die deels is gebaseerd op de diensten die nu al in Engeland worden aangeboden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-28T00:00:00.000Z Redactie Computable