Systeemintegratoren met overname bedreigd

De recente aankoop van Debis Systemhaus door Deutsche Telekom (DT) staat niet op zichzelf. De komende achttien maanden zullen nog meer systeemintegrators worden overgenomen. Een deel ervan heeft grote moeite om aan nieuwe klanten te komen.

Dit voorspelt IDC-analist Martin Canning. Hij verwacht dat vooral de Europese telecombedrijven en de grote IT-dienstverleners op overnamepad zullen gaan. "Europese telco's moeten aan de binnenkant van de onderneming terecht zien te komen. Nu komen ze niet verder dan de voordeur, en dan meestal alleen in eigen land. Willen ze echter ook profiteren van de internationale vraag naar voorzieningen voor elektronische handel, dan zullen ze meer diensten moeten kunnen aanbieden dan alleen op het gebied van infrastructuur. Dat is ook de belangrijkste reden voor de overname van Debis door Deutsche Telekom."
De IDC-analist denkt dat in de Verenigde Staten hetzelfde staat te gebeuren. "Het zou me niet verbazen wanneer een telco als MCI Worldcom een Unisys-achtig bedrijf wil kopen. Daarmee haalt het de broodnodige technische dienstverlening op het gebied van infrastructuren in huis."
Ook grote dienstverleners als IBM, Hewlett-Packard en Getronics azen op IT-servicebedrijven. "Sinds Getronics Wang Global heeft overgenomen, staat dit bedrijf op de kaart voor bijvoorbeeld IBM en HP", zegt Canning.
Canning beschouwt technische georiënteerde systeemintegrators, waaronder Unisys, NCR en de (oud-Digital) dienstverlenende tak van Compaq, als ideale overnamekandidaten. Ook ICL - dat nu nog bij Fujitsu hoort - past na de beursgang dit jaar in dit rijtje. "Het zijn degelijke servicebedrijven die veel moeite doen om van hun technisch imago af te komen. Ze hebben het lang goed gedaan, maar vallen nu stil. Ze krijgen te weinig nieuw personeel en bezitten onvoldoende middelen om bedrijven te kopen en op die manier verder te groeien."
Over de Franse, vergelijkbare automatiseerder Bull is Canning minder te spreken. "Dat is een probleemkind. Het doet veel voor de Franse markt en beschikt daardoor over een stevige basis. Maar het is geen vooruitstrevend bedrijf, zoals Unisys of ICL, en blijft daardoor achter bij de concurrentie."
Canning is niet verbaasd over het gerucht dat Deutsche Telecom na Debis zijn oog heeft laten vallen op Unisys. De betrokken partijen weigeren ieder commentaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-01T00:00:00.000Z Redactie Computable