Vijf ministeries presenteren brainport-plan

Om van Nederland een 'informatieland' te maken, is een inhaalslag nodig. En moeten vijf ministeries hand in hand aan de slag. Dit zei Annemarie Jorritsma, minister economische zaken, tijdens de presentatie van de campagne 'Nederland gaat digitaal', geflankeerd door vier collega's.

Zij ziet het als haar taak dat de ICT in Nederland de ruimte krijgt, 'ook al hoeft niet alles door de overheid betaald te worden'. De mogelijkheden van ICT zijn volgens Jorritsma 'enorm'. In internationaal verband kan Nederland 'aardig meekomen', "maar er valt nog een inhaalslag te doen, ook in vergelijking met andere landen in Europa".
Vanaf vandaag is de websitehttp://www.nederlandgaatdigitaal.nl in de lucht.
Minister R. van Boxtel van Grote Stedenbeleid, tevens verantwoordelijk voor het informatiseringsbeleid van de overheid, ziet voor zijn departement drie belangrijke taken weggelegd. ,,Het verbeteren van de service en de dienstverlening, zowel van de rijksoverheid als de gemeenten en provincies'' is belangrijk. "Burgers raken gewend om snel zaken te doen bij bedrijven en verwachten dat dus ook bij de overheid." Verder wil Van Boxtel 'waken over wie achterop dreigt te raken'. "Ten derde zorgt ICT voor nieuwe mogelijkheden om de democratie te vernieuwen."
Volgens hem zal het lang niet meer duren eer de burger zijn paspoort via het Internet kan bestellen. Belangrijke voorwaarde hiervoor is de digitale handtekening. "Daarbij moeten we nog een enorme slag maken." De privacy moet bijvoorbeeld beschermd. Van Boxtel: "Ik hoop voor het eind van de kabinetsperiode de digitale handtekening klaar te hebben. Er zijn al gemeenten die experimenteren met het verstrekken van vergunningen en rijbewijzen via Internet."
 
Ict vindt steeds meer zijn plek in het onderwijs, aldus verantwoordelijk minister L. Hermans. "We zijn als Nederland gestegen van de 23 ste naar de 8 ste plaats als het gaat om het gebruik van ICT". Techonologie is van belang voor alle onderdelen van het bedrijfsleven en dient daarom volgens Hermans een belangrijke plaats in het onderwijs te krijgen. "Maar ook de manier van onderwijs geven verandert." In de voorjaarsnota presenteert het kabinet binnenkort een eenmalige injectie van 1,7 miljard gulden in ict-onderwijs. Onderwijzers gaan de komende tijd hun 'digitale rijbewijs' halen.
Het departement van Justitie is volgens minister B. Korthals bij betrokken als voorwaardenstellend en bewakend instituut. "We stellen voorwaarden voor een goed verloop van de gang van zaken op Internet. Denk aan het totstandkomen van rechtsgeldige overeenkomsten en aan de bescherming van de privacy en de belangen van consumenten en bedrijven in de e-commercie. Bovendien zijn we waakzaam op mensen die verkeerde dingen doen op Internet."
 
Staatssecretaris J. de Vries van Verkeer & Waterstaat, ziet als haar belangrijkste taken het tijdig beschikbaar stellen van de infrastructuur voor ICT en het bevorderen van concurrentie tussen de infrastructuren.
Om mensen die nu de noodzakelijke vaardigheden voor het gebruik van ict niet onder de knie hebben tegemoet te komen, wil Van Boxtel ICT dichter bij de mensen krijgen. "We brengen Internet naar alle bibliotheken. Binnenkort wordt de laatste bibliotheek aangesloten."
 
Jorritsma rekent op 'Nederland gaat digitaal' waar het gaat om het bereiken van het midden- en kleinbedrijf. "Meer dan de helft van de bedrijven in die sector heeft nu een Internet-aansluiting, maar slechts één op de vijf bedrijven handelt via het Internet. Nederlandse ondernemers blijken zelfs sceptischer dan hun collega's in het buitenland." Volgens Jorritsma is er veel behoefte aan informatie. Economische Zaken trekt daarom in het kader van de campagne zeven miljoen gulden in twee jaar uit om het mkb voorbeelden te laten zien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-27T00:00:00.000Z Redactie Computable