KPN Research voert test Umts-standaard uit

Deze week heeft KPN Research voor het eerst in Nederland communicatie volgens de Umts-standaard gerealiseerd. Deze derde-generatie mobiele vorm van communicatie zal in de toekomst GSM gaan opvolgen.

Deze zomer veilt de Nederlandse overheid licenties voor de nieuwe standaard. Umts maakt uitbreiding van de capaciteit van netwerken mogelijk. Ook biedt de standaard ruimte voor nieuwe mobiele data- en video-diensten, zoals breedbandige toegang tot Internet.
Met Umts kunnen tijdens het telefoongesprek hoogwaardige videobeelden getoond worden. Dit maakt het mogelijk om de gesprekspartner te zien of om elkaar iets te laten zien, zoals de omgeving of een te koop staand huis. Daarvoor is een snelle verbinding nodig. Umts is normaal zes keer zo snel als Isdn, en onder slechte omstandigheden valt de snelheid terug tot die van Isdn. Dit is ideaal voor een snelle toegang tot Internet.
Umts geeft de mobiele beller ook de mogelijkheid om de locatie te bepalen. KPN, die deze dienst inmiddels Easyguides heeft genoemd, biedt bellers een actuele plattegrond van de directe omgeving, compleet met oriëntatiepunten. Toeristen kunnen zo vanaf het scherm van hun mobiele telefoon de weg vinden naar hun bestemming. Hoewel deze vorm van locatiebepaling een standaard voorziening zal vormen bij Umts, heeft KPN de testen alleen met nabootsing van de werkelijkheid kunnen realiseren.
KPN gebruikt het testsysteem van Nokia om de radiotechnieken van Umts te onderzoeken en nieuwe diensten te ontwikkelen. Nokia is niet de enige aanbieder van Umts-infrastructuur. KPN heeft nog niet besloten met welke leveranciers zij voor het toekomstige Umts-netwerk in zee gaat. De komende jaren worden ook producten van andere leveranciers opgenomen in de test. KPN verwacht omstreeks 2002 Umts in de grote steden te introduceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-03T00:00:00.000Z Redactie Computable