Blauw stort zich op online-marktonderzoek

Het Rotterdamse Blauw Marktonderzoek gaat nauw samenwerken met het Amerikaanse Harrisinteractive om marktonderzoek via Internet in Nederland op poten te zetten. Blauw is sinds zeven jaar actief als marktonderzoeker voor met name de IT-branche, de telecom-industrie, financiële instellingen en de media.

Om de koerswijziging kracht bij te zetten, verandert het bureau de naam in Blauw Research.
Harrisinteractive heeft sinds enige jaren ervaring met online-marketing op de Amerikaanse markt. De online-enquêtes weet het bedrijf onder de aandacht te brengen van zes miljoen vrijwilligers. Om de cijfers van marktonderzoeken juist te kunnen interpreteren, heeft het bedrijf een model opgezet dat rekening houdt met de afwijking tussen steekproeven op Internet en de populatie in zijn geheel. Niet iedereen is online, en mensen die dat wel zijn, wijken af van het gemiddelde. Deze afwijking maakt het model ongedaan.
Blauw Research wil in Nederland een 'online-community' opzetten en na enige aanpassing van het Amerikaanse voorbeeld het model toepassen bij online-onderzoeken op eigen bodem. Het bureau verwacht dit soort onderzoek goedkoper, sneller en beter te kunnen uitvoeren. Traditioneel onderzoek, vaak uitgevoerd via de telefoon, neemt al snel drie tot vier weken in beslag, kost meer en is niet gemakkelijk, omdat het animo bijna tot nul gereduceerd is door de overvraging van de Nederlandse huishoudens de laatste jaren.
Mensen zijn via het medium Internet eerder bereid om mee te doen, aldus Bernice Klaasen, research manager bij Blauw Research. Het is nieuw. Ook biedt Internet uitstekende mogelijkheden om informatie goed te presenteren. Je kunt bijvoorbeeld video integreren in enquêtes. Marktonderzoek via Internet kent een doorlooptijd van één tot twee weken en is daarmee een stuk goedkoper.
Blauw Research verwacht dan ook veel van de nieuwe vorm van marketing. Het onderzoeksbureau heeft dit jaar een leerstoel kwalitatief marktonderzoek ingesteld bij de universiteit Nijenrode, die sinds maart door Edward Groeneland bekleed is. Groeneland zal zich bezig gaan houden met de mogelijkheden van online marktonderzoek en zo deze onderzoeksvorm het nodige cachet geven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-04T00:00:00.000Z Redactie Computable