Ingangsdatum blijkt struikelblok Bull-cao

De vakbonden FNV en De Unie staan erop dat Bull-Nederland de loonsverhoging drie maanden eerder laat beginnen. De ingangsdatum, 1 januari of 1 april, vormt het grote struikelblok tussen de beide partijen. Volgens FNV-onderhandelaarster Carla Kiburg stokte de onderhandelingen op een voor beide partijen significant bedrag.

Na vier rondes besloten de bonden eind vorige week de gesprekken met Bull te staken. "De overeenstemming komt wel", voorspelt Gerard van Dijk van vakbond De Unie. Beide bonden zijn over de onderhandelingen goed te spreken. Van Dijk: "De gesprekken verlopen in een uitstekende sfeer. We zijn het alleen niet eens over de financiële paragraaf." De vakbonden sturen hun leden deze week een brief met details over de onderhandelingen. Op 16 mei overleggen ze met de achterban.
Op verzoek van De Unie praten de partijen dit jaar over een cao van vijftien in plaats van twaalf maanden. De cao-partners willen daarmee volgend jaar beter uitkomen. De onderhandelingen lopen nu altijd achter op het kalenderjaar, waardoor een loonsverhoging pas tegen april wordt ingevoerd.
De drie maanden extra willen de bonden vertaald zien in een extra loonsverhoging. Had het aanbod van Bull betrekking op één jaar, dan gingen de bonden akkoord, zo denkt Kiburg. "Nu praten we echter over een kwart van de tijd meer. Wij willen niet dat onze leden er financieel op achteruitgaan." De bonden hopen nog voor het gesprek met hun leden van Bull te horen. Kiburg: "Ik verwacht dat Bull nog een stap zet."
Bull lijkt het overleg tussen de leden en de bonden te willen afwachten. "We zien dat met vertrouwen tegemoet", reageert Theo van Neerven, directeur P&O Bull-Nederland. Hij is niet ongerust over de verdere onderhandelingen, al had hij liever meteen een datum afgesproken. "De achterban heeft het volste recht op overleg."
Volgens Van Dijk zal de cao bij Bull aan de moderne eisen voldoen. Neerven noemt de cao 'vernieuwend'. Belangrijke onderdelen zijn volgens hem kinderopvang, de 'cao á la carte', werkonderbrekingsverlof en de aanpak van rsi. "We investeren ook fors in premiesparen en spaarloonregelingen. Het lijkt ons een heel goed totaalpakket.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-09T00:00:00.000Z Redactie Computable