Gemeenten terughoudend bij uitvoering PKI

De Taskforce PKI Overheid wil eind dit jaar een plan van aanpak hebben voor geleidelijke, grootschalige invoering van beveiligde elektronische communicatie. Hoewel gemeenten bij die Public Key Infrastructure een spilfunctie vervullen, lijkt het thema daar nauwelijks te leven.

Dit valt op te maken uit de belangstelling die twee presentaties tijdens de manifestatie ICT Overheid trokken; repectievelijk drie en zeven toehoorders.
Bij de overheids-PKI gaat het om communicatie binnen de overheid zelf, tussen overheid en burger en tussen overheid en bedrijven.
Gemeenten zouden een rol kunnen spelen als'registration authority (RA)', die burgers voorziet van het digitale sleutelpaar, waarmee berichten vercijferd en ontcijferd kunnen worden en elektronische handtekeningen gezet, en het bijbehorende digitale certificaat, dat moet garanderen dat de sleutels daadwerkelijk bij de persoon in kwestie horen. Voor bedrijven zouden Kamers van Koophandel zo'n rol kunnen vervullen.
De terughoudendheid van gemeenten wordt verklaard door de intensieve rol die een RA met zich meebrengt en het feit dat gemeenten net het millenniumprobleem hebben opgelost en nog druk bezig zijn met de euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-12T00:00:00.000Z Redactie Computable