Werkgevers kritisch over studie tweedeling

Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageert bij monde van onderwijssecretaris C. Renique kritisch op de conclusie van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat in Nederland geen sprake is van een digitale tweedeling. Het onderzoek heeft twee tekortkomingen, stelt Renique.

Renique van VNO-NCW meent dat er twee denkfouten in het onderzoek zitten. De conclusie dat het met de tweedeling wel meevalt en de overheid derhalve geen rol hoeft te spelen bij het stimuleren van het gebruik van computerhulpmiddelen deelt hij daarom niet.
Uitgangspunt van het SCP in het onderzoekDigitalisering van de leefwereld is dat het bezit van computers in Nederland grosso modo over alle bevolkingsgroepen toeneemt. Het is voor iedereen mogelijk om over een PC te beschikken. Nederland heeft in dit opzicht volgens het SCP de boot niet gemist. Renique over deze conclusie: "Ook al valt het wel mee met de bezitsongelijkheid van nieuwe technologie - wat ik overigens ook discutabel vindt, dan draait het in het onderwijs echter juist om wat je ermee kunt doen. Ik maak daarbij de volgende vergelijking: constateren dat ieder een potlood heeft is niet hetzelfde als er gerust op kunnen zijn dat ieder daarmee ook een interessant verhaal kan schrijven."
Het SCP stelt dat het ontwikkelen van digitale vaardigheden wel aandacht verdient van de beleidsmakers, maar trekt in twijfel of de grote investeringen die hiertoe in het onderwijs, met name in het basis onderwijs, plaatsvinden wel gerechtvaardigd zijn. Renique meent dat de beschikbaarheid van computers niet voldoende is. "Optimaal gebruikmaken van ICT gaat niet bepaald vanzelf." Het leren omgaan met computers, competentieverwerving, blijft belangrijk. Renique: "Zo hangt de competentie van verwerving van vreemde talen samen met het beheersen van de moedertaal, maar dat is nog geen argument om het vreemde talen onderwijs af te schaffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-12T00:00:00.000Z Redactie Computable