Nederland doorstaat I Love You wonderwel

In Nederland lijkt de schade die het 'I love you'-virus heeft aangericht beperkt. IT-bedrijven ondervonden vooral hinder van mailsystemen die een paar uur uit de lucht waren.

Alles bij elkaar opgeteld luidt de belangrijkste boodschap voor automatiseringsafdelingen: verhoog het bewustzijn van gebruikers voor de gevaren van het elektronische postverkeer.
Een medewerker van het Simac Support Center in Veldhoven vertelt dat zijn bedrijf geen schade heeft opgelopen. "Wij kregen een melding van een medewerker over het virus. We hebben daarna ons mailsysteem afgesloten en op de site van Network Associates gekeken naar de beschrijving van het virus. Daarna hebben we het virus op een losstaande testmachine uitgeprobeerd om te zien wat het precies deed."
Ook bij het Utrechtse Ordina zette de afdeling systeembeheer de mailserver preventief stil, na meldingen te hebben gekregen van alerte medewerkers. Het bedrijf heeft daardoor geen schade geleden.
Milinko Milincici van Wapmagic houdt er de theorie op na dat de muziekindustrie achter de virusaanval zit. "Het is een simpel, doch ingenieus virusscript dat vooral MP3-bestanden heeft vernietigd. Iets dat de muziekindustrie goed uitkomt. Nu moeten al die mensen weer hun MP3-bestanden downloaden, waardoor Internet een stuk trager zal worden."
Ook bij Lotus Notes had een soortgelijk virus kunnen toeslaan. Toch is het risico bij Microsoft Outlook groter, omdat dat op basis van Visual Basic is geschreven.
Een voor de hand liggende preventieve oplossing voor bedrijven is het doorlichten van het inkomende e-mailverkeer. Zo heeft VNU Business Publications, uitgever van Computable, de doorgifte van Visual Basic-scripts standaard al geblokkeerd. Verder kunnen beheerders meldingssystemen opzetten voor andere verdachte bestandstypes.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-12T00:00:00.000Z Redactie Computable