Analisten positief over KPN en NTT Docomo

De Nederlandse beursanalisten zijn eensgezind: in het Japanse NTT Docomo heeft KPN een interessante en kapitaalkrachtige partner gevonden. Iedereen is enthousiast over de alliantie die is ontstaan door het belang van 15 procent dat NTT Docomo voor vijf miljard euro (elf miljard gulden) heeft genomen in KPN Mobile.

Geheel in tegenstelling tot de lovende woorden moesten KPN en KPNQwest gisteren op de beurs een verlies incasseren. Dat komt doordat het maar om een relatief klein belang in een KPN-dochter gaat, verklaarde een analist. Bovendien gaat het vooral om een financiële injectie en niet om een veelbelovende fusie, wat bij het afgeketste samengaan van KPN met Telefonica veel meer het geval was geweest. Het koersverlies van gisteren wordt vooral gezien als een wat late reactie op het niet doorgaan van die vorige week nog bijna door iedereen verwachte fusie. Het aandeel KPN ging toen sterk omhoog.
De verwachting is nu dat het Amerikaanse Bellsouth zich bij KPN Mobile aansluit. De Amerikanen hebben samen met KPN het Duitse E-Plus gekocht, waarmee de nederlandse telco over een paar maanden een gooi wil doen naar een licentie voor het derde-generatie GSM-net in Duitsland. Vanaf volgend jaar zomer kan Bellsouth het belang van 22,5 procent in E-Plus omzetten in 19 procent aandelen KPN of een belang in KPN Mobile dat dezelfde waarde heeft als die 19 procent.
KPN Mobile kan nog aantrekkelijker worden wanneer het erin slaagt om de Britse GSM-aanbieder Orange te kopen, de Mannesmann-dochter die op last van de mededingingsautoriteiten in de etalage is gezet na de overname van Mannesmann door het Britse Vodafone Airtouch. Orange moet rond de honderd miljard gulden opbrengen, een bedrag dat KPN Mobile nooit alleen kan ophoesten. Analisten sluiten niet uit dat met steun van NTT Docomo, Bellsouth en wellicht het Finse Sonera KPN Mobile dat bedrag wel kan opbrengen. De vraag is alleen of KPN het dan nog voor het zeggen heeft in KPN Mobile. Niemand rekent daar echt op.
KPN Mobile staat trouwens voor nog een forse uitgave. Behalve Orange en een Duitse licentie staat ook de veiling van de vijf Nederlandse derde-generatie GSM-licenties voor de deur. KPN heeft al laten weten dat het als onbetwiste marktleider in Nederland hoe dan ook een of meer licenties zal kopen.
Het bedrijf liet gisteren dan ook weten dat KPN Mobile nu zo snel mogelijk naar de beurs gaat. Zodra de contracten met NTT Docomo zijn ondertekend, gebeurt dat. De opbrengst wordt voor een groot deel besteed aan het aflossen van de lening die is aangegaan voor de aankoop van E-Plus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-10T00:00:00.000Z Redactie Computable