Geld moet Nederlanders aanzetten tot klikken

De Business Software Alliance (BSA) opent vandaag een Meldpunt Illegaal Softwaregebruik. Tipgevers kunnen telefonisch en via Internet informatie geven over bedrijven en(overheids)instellingen die illegaal gebruik maken van de software van BSA-leden.

Het bedrijf doet zaken met Adobe Systems, Afas Automatisering, Aladdin Knowledge Systems, Apple Computer, Autodesk, Corel, Macromedia, Microsoft en Symantec.
De organisatie maakt al langer gebruik van tips om het illegaal gebruik van software op te sporen. Van de vorig jaar door de BSA geconstateerde fraudegevallen is vier procent opgespoord aan de hand van zo�n tip. De organisatie wil dit percentage omhoogschroeven door Nederlanders over de streep te halen met geld. Een tipgever kan aanspraak maken op een beloning van 10 procent van de door de BSA geïncasseerde schadevergoeding, met een maximum van twintigduizend gulden per tip.
In Engeland, Zweden en Spanje heeft het betaald klikken goed gewerkt volgens de BSA. In Zweden zegt de organisatie de afgelopen acht weken 102 fraudegevallen opgespoord en aangepakt te hebben. Belangrijker is dat deze actie geleid heeft tot een massale legalisering van illegaal gebruikte software. Bedrijven werden bang om verlinkt te worden. In Zweden is het legale softwaregebruik binnen bedrijven hierdoor substantieel toegenomen. Binnenkort zegt de BSA uit te komen met een rapport met de exacte cijfers.
Sinds 1995 is het percentage illegale software in Nederland gedaald van 63 naar 45 procent, relatief hoog vergeleken bij het Europese gemiddelde van 36 procent. De BSA heeft dit bereikt door intensieve voorlichting aan het bedrijfsleven en overheid. Vorig jaar richtte de BSA zijn pijlen op een aantal branchegerichte bedrijven met een brievenactie gevolgd door invallen.
De BSA zegt door te gaan met brievenacties en gezamenlijke inventarisaties van de bedrijfssoftware, maar vindt deze acties onvoldoende om het percentage illegale software substantieel omlaag te brengen. Geld moet verandering brengen in deze situatie: het doel heiligt in dit geval de middelen. Hoe sterk het moreel van (ex)medewerkers, (ex)leveranciers, sollicitanten en concurrenten zal zijn in Nederland weet niemand.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-11T00:00:00.000Z Redactie Computable