Newconomy en de brede herwaardering

Vanmorgen kwam Internet-investeerder Newconomy met cijfers over het afgelopen halfjaar. Door herwaarderingen werd de winst opgekrikt tot 8,2 miljoen euro.

Door kamerbrede positieve herwaarderingen van vooral de deelnemingen in partners Tie en Macropolis tot ruim 13 miljoen euro werd het operationele verlies van 5,4 miljoen euro geflatteerd. Tie ging afgelopen voorjaar naar de beurs, net als overigens Newconomy zelf. De omzet bedroeg slechts 626.000 euro, en was geheel afkomstig was van kersverse 'volle' dochter Wish. De huidige gratis Internet-aanbieder komt dit najaar op de markt met een zogenaamdflat feeabonnement - een permanente Internet-verbinding tegen een laag tarief.
Eind juni stonden er ruim 27 miljoen aandelen Newconomy uit. In totaal heeft de Internet-investeerder met de beursgang bijna 75 miljoen euro opgehaald. "Meer omzet zal in de toekomst moeten komen van de Powerhouse Companies", zei ceo Maurice de Hond. Dat zijn momenteel Net Effect, waarin Newconomy 51 procent aandeel heeft, en de volle dochterondernemingen Wish en Macropolis.
De Hond: "Over het eerste halfjaar werd voor 52 miljoen euro geïnvesteerd in twaalf Internet-bedrijven." Dat zijn Pango Systems, Em@ilco International, Netlinq, Tryllian, Ooip Syndication, Sapenda, Yooz.com, Meyermonitor. IPOtentials en Puntedu. Ook werden de belangen in Wish en Advalue uitgebreid. In het tweede kwartaal kocht Newconomy nieuwe belangen in Realmapping, Winesmart, Urbanbite en Pharmaplaza. "We zijn zeer voorzichtig met onze investeringen", zei coo Oscar van Appeldoorn. Afgelopen maand zijn de deelnemingen Infoagent en Netlinq weer verkocht, waarmee Newconomy 4,6 miljoen euro verdiende.
Voor het tweede halfjaar is het bestuur positief. "Uiteindelijk streven wij naar een netwerk van 35 tot 40 deelnemingen en vervolginvesteringen in onze Powerhouse Companies", aldus De Hond. "Deze worden deels betaald uit eigen middelen en deels uit verkoop van deelnemingen." Met een oorlogskas van 17,6 miljoen euro kan Newconomy even voort. Het eigen vermogen van het Internet-beleggingsfonds - want dat is het eigenlijk - bedraagt 93 miljoen euro, en het wil ook meer vreemd vermogen aantrekken dan de huidige 1 miljoen euro. Op de beurs zakte vanmiddag het aan de Euro.NM genoteerde aandeel Newconomy ruim 8 procent tot 13,25 euro.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-01T00:00:00.000Z Frits Njio
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.