Europarlementariër zet EU-stukken online

D66-Europarlementariër Lousewies van der Laan gaat haar 'dreigement' kracht bij zetten. Op de website http://www.openupeurope.com gaat ze alle Europese stukken publiceren die wel intern beschikbaar zijn, maar die voor de gewone burger nog ontoegankelijk zijn.

Van der Laan wil met haar actie vooral ideële organisaties bedienen. Professionele lobbyisten zien momenteel wel kans om via-via belangrijke stukken tijdig in te zien, maar organisaties die over minder geld en menskracht beschikken, hikken al sinds jaar en dag tegen een informatie-achterstand aan waardoor ze niet tijdig hun stem kunnen laten horen.
Van der Laan maakt gebruik van het intranet van het Europese Parlement, waarop alle stukken tijdig te vinden zijn. Ze laat deze door medewerkers direct op de nieuwe website zetten, zodat de informatie voor iedereen snel beschikbaar is.
De D66-politica liet al bij de Europese verkiezingen vorig jaar weten dat het Europees Parlement zelf het initiatief moet nemen om stukken tijdig te verspreiden. Nu er een jaar later nog steeds niets is gebeurd, onderneemt ze zelf actie.
EP-voorzitter Fontaine en de verschillende voorzitters van parlementaire commissies zien het initiatief niet zitten. Van der Laan hoopt dat er nu toch schot in de zaak komt. Het zou toch hun eer te na moeten zijn dat een individuele parlementariër doet wat zij al jaren nalaten, zo redeneert ze.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-17T00:00:00.000Z Redactie Computable