Ontbinding SFB Groep treft automatisering

De SFB Groep onderzoekt welk deel van de automatisering in huis blijft en welk deel wordt afgestoten. De studie maakt deel uit van het ontvlechtingsproces dat de uitvoeringsorganisatie voor de bouwnijverheid heeft aangekondigd.

Het Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB) bezint zich op de toekomst. Aanleiding zijn de overheidsplannen om alle uitvoeringsinstanties (uvi's) op het gebied van de werknemersverzekeringen wao en ww onder te brengen in een grote staats-uvi. Daarbij moet de grootste werkmaatschappij SFB Uitvoeringsorganisatie Sociale Verzekeringen overstappen naar het op te richten Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV). In een reactie hierop heeft de Raad van Commissarissen van SFB bepaald dat ook vrijwel alle commerciële werkmaatschappijen worden afgestoten, zoals de arbodienst en het uitzendbureau. De SFB Groep wil zich concentreren op de uitvoering van pensioenen, cao-regelingen en vermogensbeheer. Daarbij overleggen de voorzitters van de pensioenfondsen Bouwnijverheid, Kleinmetaal en Grootmetaal of en hoe zij kunnen samenwerken bij het vermogensbeheer en de automatisering om schaalvoordelen te bereiken.
De automatisering van SFB is ondergebracht bij het facilitaire onderdeel SFB Diensten. Er werken zo'n 210 IT-medewerkers die niet alleen voor SFB Uitvoeringsorganisatie werken, maar ook voor andere SFB-onderdelen, zoals de verzekeringsmaatschappij en de arbodienst. Volgens een woordvoerster bekijkt de SFB Groep in overleg met de sociale partners welke IT-taken mee moeten gaan met de af te stoten werkmaatschappijen en welke behouden moeten blijven om de continuïteit van de dienstverlening van de SFB-kern te waarborgen. Rond 1 juni moet er duidelijkheid zijn geschapen.
Van de vier automatiseringsafdelingen bij de uitvoeringsinstanties is alleen nog Concern Information Systems (700 medewerkers), een afdeling van de Stichting Pensioenfonds ABP, ongemoeid gelaten. Volgens Kees Kramer, bestuurder van FNV Bondgenoten, zal echter ook deze IT-dochter, die 70 procent van haar werkzaamheden uitvoert voor ABP en 30 procent voor de uitvoeringsinstantie ABP/Uszo, op de schop gaan. "Bij wetgeving zal worden bepaald dat alle diensten die met de centrale UWV te maken hebben, losgemaakt moeten worden van de afzonderlijke uvi's. Dat geldt dus ook voor de automatisering. Het is alleen in het geval van de SFB Groep en ABP/Uszo nog niet duidelijk of de IT-groepen worden verzelfstandigd of verkocht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable