Breedband-toegang Internet voor studenten

Surfnet gaat binnenkort een aantal zeer snelle Internet-verbindingen realiseren tussen studentenhuizen en de universiteit. In de proef, 'glasvezel in de studentenhuizen' gedoopt, krijgen duizend tot vijfduizend studenten toegang tot Internet met een minimumsnelheid van twee Mbit per seconde via het netwerk van hun instelling.

Doel van de proef is het opstellen van een serviceplan voor het verlenen van breedband Internet-toegang en het reguleren van dataverkeer. In de pilot krijgen ook methodes voor authenticatie en autorisatie aandacht.
Surfnet beheert het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs. Het verbindt de netwerken van universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra, academische ziekenhuizen en wetenschappelijke bibliotheken met elkaar en met andere netwerken in de rest van de wereld. Via het Surfnet-netwerk kunnen gebruikers vanaf hun werkplek, of via de PC thuis, communiceren met andere netwerkgebruikers en informatie raadplegen op andere computers aangesloten op Surfnet of Internet.
Het Gigaport-netwerk, waarbinnen de proef zal draaien, krijgt subsidie van Gigaport. Dit initiatief van de ministeries van Economische Zaken, Verkeer en Waterstaat, en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen moet de ontwikkeling en het gebruik van geavanceerde en innovatieve Internet-technologie stimuleren. Achterliggend doel van de politiek is het versterken van de Nederlandse ict-gedreven economie. Naast de overheid krijgen ook andere bedrijven en instellingen toegang tot Gigaport-netwerk. In 1999 heeft Gigaport samen met Libertel en Ericsson een infrastructuurtest gedaan voor de nieuwe generatie mobiele communicatie Gprs (General packet radio services). Dit jaar start Gigaport naast de proef met de universiteiten nog twee Adsl-projecten (Assymetric digital subscriber loop), waarvan één met Cistron.
Gigaport zoekt financiers die willen meedoen aan de breedband-toegang voor studenten. Eind mei belegt het een informatiebijeenkomst. (Zie ook:http://www.gigaport.nl/ne/network/access/ne_fttd.html).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-22T00:00:00.000Z Redactie Computable