Nokia voorziet operator-drama bij veilen UMTS

Met angst en beven ziet de mobiele telecomsector de veiling van Umts-licenties op 10 juli dit jaar tegemoet. De naar verwachting miljarden guldens die een operator voor een licentie moet neerleggen, zullen met moeite worden terugverdiend.

"Misschien komen sommige operators wel helemaal nooit uit de rode cijfers en gaan ze failliet", zegt Frank van Kuppeveld, business development manager bij Nokia Nederland, inDe Telegraaf van vandaag.
De bieding stuit in de telecomwereld op veel bezwaren. Een veel beter systeem zou een 'schoonheidswedstrijd' zijn, zo menen zij. Uit de bedrijfsplannen van de meedingende partijen wordt simpelweg het beste plan gekozen, bijvoorbeeld op grond van prijs en dekkingsgraad. Operators hoeven zo niet tegen elkaar op te bieden en verkrijgen daardoor redelijk goedkoop de Umts-licenties. Finland, Japan en Spanje hebben onlangs al voor dit model gekozen en Frankrijk is het van plan. Engeland, Nederland, Duitsland en Denemarken kiezen voor de prijsopdrijvende veilingstructuur.
De Britse schatkist werd onlangs met tachtig miljard gulden gespekt door de veiling van umts-licenties. Met de umts-techniek is het mogelijk zeer snel via de mobiele telefoon te internetten. In Nederland verwacht minister Zalm (Financiën) zo'n twintig miljard gulden op te halen voor de vijf te vergeven licenties. Gemiddeld kost een licentie dus vier miljard gulden per stuk, hoewel in praktijk onderscheid gemaakt moet worden tussen duurdere en goedkopere (vanaf één miljard gulden) licenties. Nieuwkomers als Ben en Dutchtone kunnen de licenties best betalen, aldus Van Kuppeveld: achter alle Nederlandse operators zitten immers grote buitenlandse partijen.
Moeilijk zal het echter voor álle veilingwinnaars worden om de enorme investering terug te verdienen, zo meent Nokia, dat zich bezighoudt met het berekenen van de terugverdientijd van de Nederlandse operators. Dat de miljardeninvesteringingen tot faillissement kunnen leiden, toont een studie aan uit de Verenigde Staten. De licenties die daar voor eveneens erg hoge prijzen over de toonbank gingen, leidden tot de ondergang van operators.
De veiling in Nederland begint tegelijk met buurland Duitsland. Voor 5 juni moeten de bieders hun zogeheten 'pre-kwalificatie' indienen bij de overheid. Volgens Van Kuppeveld stelt dit weinig voor, waardoor alle bieders kunnen meedoen aan de uiteindelijke veiling een goede maand later. Binnen twee maanden moet de veiling dan worden afgerond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-24T00:00:00.000Z Redactie Computable