Regering investeert in ICT-opleidingen

Het kabinet stelt zeventig miljoen gulden extra beschikbaar om de tekorten aan informatici op te lossen. De brancheverenigingen Fenit en ICT Nederland tonen zich gematigd positief.

Het geld wordt gebruikt om informatica een prominentere plaats te geven op de universiteit en bij hbo- en mbo-opleidingen. Daarnaast moeten mensen in het algemeen meer vertrouwd raken met de mogelijkheden van deze studie. Twintig miljoen is bedoeld voor de 'digitale trapveldjes' van minister Van Boxtel van grote-stedenbeleid.
Het extra geld is een reactie van het kabinet op de nota 'Deltawerkers voor de digitale delta' van de ICT Task Force onder voorzitterschap van Getronics-topman Risseeuw. De auteurs stellen maatregelen voor, waarmee het nog altijd groeiende tekort aan informatici kan worden weggewerkt.
Het kabinet neemt een groot aantal plannen uit het voorstel over. De 'digitale trapveldjes' van Minister Van Boxtel voorzien wijkcentra van computers en Internetvoorzieningen. Voor de versterking van het informatica-onderdeel in niet-informatica-opleidingen krijgen universiteit en het hbo achttien miljoen gulden. Proefprojecten in het hoger economisch onderwijs en de rechtenopleiding vormen hiervoor de basis. Er komt een portaal voor het virtueel aanbieden van opleidingen en scholing voor de ICT-sector en gebruikers van ICT. Deze netwerkacademie krijgt tien miljoen gulden toegeschoven. Het laatste onderdeel van het voorstel krijgt het MBO acht miljoen voor de verduidelijking van het aanbod aan bekostigde en niet-bekostigde ICT-opleidingen.
De brancheverenigingen beschouwen de 70 miljoen als een 'goed begin' en wijzen erop dat voor een structurele oplossing veel meer geld nodig is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.