France Télécom troeft KPN af met Orange

Het Franse staatstelecombedrijf France Télécom neemt de mobiele aanbieder Orange over. Voor de op de twee na grootste Britse aanbieder van mobiele telefonie betaalt het 26,9 miljard pond sterling (95,5 miljard gulden) aan Vodafone Airtouch, de huidige eigenaar van Orange.

Dat heeft France Télécom vandaag bekendgemaakt.
Met de overname van Orange door het Franse staatsbedrijf is KPN afgetroefd. De Nederlanders zouden minder over hebben gehad voor Orange. KPN is begin mei nog een samenwerking aangegaan met het Japanse NTT Docomo om geld voor een eventuele overname bij elkaar te krijgen.Vodafone Airtouch moest Orange verkopen op last van de kartelautoriteiten, na de inlijving van Mannesmann eerder dit jaar.
Met de overname van het derde mobiele netwerk op de Britse markt wordt France Télécom een directe concurrent van haar vroegere partner Deutsche Telekom. De Duitse firma heeft in augustus 1999 One2One aangeschaft. One2One staat nummer vier op de Britse ranglijst van mobiele telecomaanbieders.
Nu de overname van Orange is afgeketst, houdt KPN miljarden in de portemonnee die hij kan gebruiken voor de verwerving van mobiele telefonielicenties elders in Europa. Bovendien kan KPN in België mogelijk voordeel hebben van de overname van Orange door France Télécom. KPN runt in België via een 50/50 joint venture met Orange de derde mobiele aanbieder. France Télécom heeft daarnaast al een belang van 51% in Mobistar, de nummer twee op de Belgische markt. Door de inlijving van Orange krijgen de Fransen een te dominante positie. KPN heeft het eerste recht om de Fransen in België uit te kopen.
Ook zijn er nog allerlei andere mogelijkheden voor KPN voor verdere expansie. Analisten speculeren al op een samengaan van Telecom Italia en KPN, Swisscom, het Zweedse Telia, het Finse Sonera of het Franse Vivendi.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-30T00:00:00.000Z Redactie Computable