Invensys zet laag in met bod op Baan

Het Britse Invensys is van plan het noodlijdende softwarehuis Baan over te nemen en biedt 2,85 euro per aandeel, volgens beursanalisten is deze prijs aan de lage kant.

De beurswaarde van het bedrijf zou hiermee op 762 miljoen euro komen. Het bestuur, commissarissen en ondernemingsraad van Baan hebben de overname al geaccordeerd. Bovendien hebben de grootaandeelhouders Vanenburg Groep van de gebroeders Baan (5,9%), Fletcher International (3%) en General Atlantic Partners (1,9%) hun aandelen aangemeld.
Analist Bas de Bruine van het effectenhuis Amstgeld is een overnameprijs van van 3,5 tot vier euro per aandeel redelijk, waardoor Baan één miljard euro zou kosten. "Dat is ongeveer één keer de omzet van het bedrijf en toch wel erg weinig. Ik ben bang dat de houders van 5 procent of minder van 84 procent van het totale aandelenpakket van Baan hun stukken niet zullen aanmelden. Bij deze aandeelhouders zitten grote spelers als ING".
Bert Bontekoning van Van der Hoop Effektenbank vindt een bod van 3,35 euro per aandeel redelijker. "De huidige koers van het aandeel Baan valt boven het bod", aldus Bontekoning. Analist Bert Siebrand van SNS Securities geeft klanten het advies Baan-aandelen te verkopen en ziet de overname door Invensys als een laatste strohalm. "De aandeelhouders moeten niet zeuren. Eindelijk is er iemand, die Baan wil overnemen en dan vindt de financiële wereld het bod weer te laag. Als je even wacht, dan is het aandelenpakket helemaal niets meer waard bij een eventueel faillissement", aldus de analist.
Invensys is de laatste strohalm voor Baan, want faillissement dreigt. De overnemende partij acht het wel nodig om met een reorganisatie van 450 miljoen het bedrijf weer gezond te krijgen. De kosten moeten met negentig miljoen euro teruggebracht worden tot 150 miljoen per kwartaal, zodat Baan binnen een jaar weer quitte draait; een prestatie van formaat. Invensys garandeert dat Baan onder eigen naam blijft opereren en het hoofdkantoor in Barneveld blijft gevestigd. De nieuwe Baan-president zou de huidige Executive Vice President Laurens van der Tang worden. Volgens geruchten zou de reorganisatie duizend banen kunnen kosten.
De vraag blijft of de resterende aandeelhouders hun stukken zullen aanbieden in de komende drie weken. Het blijft dus nog even spannend rond Baan. Ook gebruikers van Baan weten nog niet waar ze aan toe zijn, maar er is licht aan het eind van de tunnel. Dat is zeker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-31T00:00:00.000Z Redactie Computable