Libertel binnenkort actief als isp

Mobiele-telefoonaanbieder Libertel komt na de zomer met een eigen Internetprovider: Libertel Whepp. Whepp gaat toegang bieden tot het 'world wide web' via zowel een vaste als een mobiele telefoonaansluiting.

Met Libertel Whepp denkt de onderneming een antwoord te hebben op de verwachte explosieve groei van mobiel dataverkeer en mobiel Internet.
Libertel onthulde overigen eerder dit jaar al plannen te hebben voor een eigen isp, maar gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers gaf bestuursvoorzitter John de Wit meer duidelijkheid. Libertel gelooft er volgens hem heilig in dat niet de PC of de Internetkast bij de (kabel)televisie, maar de gsm straks het meest wordt gebruikt om te surfen en te e-mailen. Het opzetten van een eigen isp-dienst past in de strategie om tijdig nieuwe interactieve diensten te ontwikkelen voor de mobiele telefoon. "Wij worden geen contentprovider. Wij worden geen normale Internet-aanbieder. Wij onderscheiden ons doordat wij Internet koppelen aan de mobiele telefoon."
Volgend jaar moeten als zo'n vijfhonderd duizend klanten van de Internetdiensten gebruikmaken. In een latere fase vindt een integratie plaats met de portal Vizzavi die moedermaatschappij Vodafone bouwt met Vivendi. Voor de plannen is het noodzakelijk dat Libertel een frequentie voor snelle mobiele telefonie (UMTS) in de wacht sleept die de overheid deze zomer gaat veilen. Minister Zalm van financiën verwacht een totale opbrengst van zo'n twintig miljard gulden. Libertel weet zich in elk geval bij de veiling verzekerd van een sterk moederbedrijf. Het Britse Vodafone is voor 70 procent eigenaar.
De Wit zei gisteren zo'n frequentie 'niet tegen elke prijs' te zullen kopen, maar gezien de plannen kan dat met een korreltje zout worden genomen. De uitlating sluit meer aan bij het beroep dat de vijf Nederlandse gsm-aanbieders onlangs deden op de overheid om niet het onderste uit de kan te halen bij de komende veiling. De Wit beschuldigde toen het kabinet zelfs van een 'graaimentaliteit' die uiteindelijk de prijs van mobiel Internet opdrijft. De oproep heeft tot nu toe vrijwel geen weerklank gevonden. Het kabinet heeft laten weten de veiling gewoon door te zetten. Alleen het CDA heeft de oproep van de gsm-aanbieders onderschreven, maar de christen-democraten zitten in de oppositie. De regeringspartijen PvdA, VVD en D66 hebben geen woord vuil gemaakt aan de actie, maar discussiëren onderling vooral over de vraag waaraan de opbrengst van de veiling het beste kan worden besteed.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-31T00:00:00.000Z Redactie Computable