KPN biedt mee op Duitse Umts-veiling

KPN mag via de mobiele telefoondochter E-Plus gaan meebieden op de Duitse UMTS-veiling die op 31 juli begint. De Duitse regering selecteerde gisteren elf bieders voor de vier tot zes felbegeerde frequenties, die de Duitse schatkist naar verwachting rond de honderd miljard mark gaan opleveren.

Dat E-Plus mag meebieden is overigens geen echte verrassing, want het is de derde mobiele-telefoonaanbieder van Duitsland.
Naast E-Plus nemen onder meer Debitel, Mannesmann, Worldcom, Detemobil, Talkline en Mobilcom deel aan de veiling. Daarmee is het hele spectrum van grote Europese en Amerikaanse spelers present op de veiling. Opmerkelijk is de rol van het Franse Vivendi. De Fransen gaven onlangs te kennen geen trek te hebben in de veiling, maar mogen toch meedoen. Volgens de Duitsers heeft Vivendi zich namelijk nooit officieel afgemeld, maar is dat alleen aan de pers meegedeeld. Voor Vivendi waren de gigantische bedragen die in Groot-Brittannië werden betaald, reden om in Duitsland van deelname af te zien. Vivendi liet gisteren nogmaals weten dat het niet aan de veiling zal meedoen.
KPN heeft bekendgemaakt dat het in totaal elf miljard gulden heeft binnengehaald met een kort lopende obligatielening. Het telecombedrijf gebruikt het geld onder meer om de lening van 28,6 miljard gulden af te lossen waarmee het E-Plus kocht. In totaal legde KPN 41 miljard gulden neer voor een belang van 77,5 procent. Het restant voor de afbetaling komt uit de geplande beursgang van KPN Mobile en uit de zak van NTT DoCoMo. De Japanners namen onlangs een financieel belang van 12,5 procent in KPN Mobile voor een bedrag van elf miljard gulden.
Volgens een woordvoerder blijft KPN rondkijken naar een partner om de ambitie waar te maken van een plaats bij de Europese top-drie in mobiele telefonie. Het Britse Orange ging deze week naar France Telecom. Volgens een woordvoerder kijkt KPN nu in Frankrijk, Italië en Spanje rond naar een geschikte partner, maar valt er nog niets concreets te melden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-02T00:00:00.000Z Redactie Computable