Studenten Leiden maken thuis tentamen

Vijftien studenten van de opleiding Informatica aan de Universiteit van Leiden hebben een tentamen thuis van achter hun PC gemaakt. Het is de eerste keer in Nederland dat een tentamen op deze manier is afgenomen. De surveillance tijdens het 'E-commerce & E-media'-tentamen vond plaats via webcams aangesloten op Internet.

Om het spieken tegen te gaan werd speciale software ontwikkeld, met een bijbehorende camera en een microfoon. Op het Liacs, het opleidingsinstituut van Informatica, observeert een surveillant de studenten vanachter een speciale computer. Alle handelingen van de zwoegende studenten zijn continue op zijn beeldscherm te zien en via de computer te beluisteren. Als de student bestanden raadpleegt, een email verstuurt of informatie van een Internet-pagina opvraagt, dan merkt de surveillant dit onmiddellijk op.
"Dit project is bedoeld als een experiment", zegt dr. B.T. Hogenelst, van de vakgroep Internationalisering, Communicatie en Studenten van de Universiteit van Leiden. "De bevindingen zijn overigens positief. Het systeem blijkt waterdicht en alles verloopt zoals gepland. Bovendien is het ook een goed project voor de studenten. Zij hebben hard gewerkt aan de organisatie en ontwikkeling van de programmatuur."
"Waarschijnlijk zullen tentamens in de toekomst vaker op deze manier worden afgenomen. Vooral bij grootschalige tentamens zou dit uitkomst kunnen bieden. Wel zouden alle studenten over een aangepaste PC moeten beschikken." Hogenelst denkt niet dat het onderwijs in de toekomst geheel via computers zal verlopen. "Sommige collegestof is al beschikbaar op Internet, maar veel verder zal het niet gaan vermoed ik. Goed onderwijs is niet alleen schriftelijk aan te bieden. Het persoonlijke contact met een docent blijft toch erg belangrijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.