Bedrijven onzeker over inrichting IT

De IT-sector is nog niet verlost van het jaar 2000-probleem. De verwachting dat het herstel over een breed front in het tweede kwartaal zou doorzetten, is niet uitgekomen.

Vooral de omzet uit systeemintegratie en software-implementatie blijft achter. Organisaties kopen vooral IT-advies in over hoe ze hun automatisering de komende achttien maanden moeten inrichten.
Het millenniumprobleem zorgde vorig jaar voor een bevriezing van lopende IT-investeringen. De verwachting was dat de IT-bestedingen na 1 januari 2000, ook gezien de weinige problematische millenniumovergang, weer snel zouden toenemen. Volgens de online-nieuwsdienstComputergram is dit in Engeland uitgebleven. Daar blijven de resultaten van IT-bedrijven, zoals Sema, Logica, Compel en Parity, in het tweede kwartaal achter bij de prognoses. Ondernemingen blijken hun IT-budget niet te steken in software-aankopen en systeeminstallaties, maar in consultancy. Ze willen extra advies over de planning van hun IT-projecten de komende achttien maanden. Vooral Internet-adviesbureaus als Scient, Viant en Quidnunc profiteren van deze vraag. De nieuwe voorspelling van Engelse analisten luidt dat het nadelige millenniumeffect in het derde kwartaal is uitgewerkt.
 
Peter Overakker, woordvoerder van Origin Nederland, kan zich wel herkennen in dit beeld. "Wij hebben gemerkt dat klanten hun beslissing over de implementatie van erp-projecten nog eens extra hebben uitgesteld. Zij willen eerst advies over de koppeling tussen erp-software en de invoering vane-business-oplossingen."
Hij verwacht dat zijn bedrijf de omzetdip eind juni, begin juli weer te boven is.
 
Maar het beeld is niet consistent. Wout Koppers, bestuursvoorzitter van CMG Benelux, merkt juist dat klanten alleen nog terughoudend zijn over investeringen in erp-pakketten vanwege de problemen bij Baan. "Bedrijven hebben de draad allang weer opgepakt." Volgens Koppers vullen klanten momenteel, naast het crm-gedeelte, vooral hune-business-activiteiten in en vragen ze aan CMG advies over de inrichting van de backoffice-systemen.
Ook woordvoerster Jacqueline Hagman van IBM Nederland denkt dat de millenniummalaise definitief voorbij is. Een signaal daarvoor is dat Big Blue duizend banen in zijn dienstverleningstak schrapt, vanwege het aflopen van de contracten voor millenniumprojecten. Meer dan de helft van die duizend werknemers krijgt binnen twee maanden ander werk binnen IBM aangeboden. Hagman denkt dat er uiteindelijk weinig ontslagen zullen vallen. "Iemand die het millenniumprobleem heeft aangepakt, kan ook andere dingen. Goede IT'ers laat je niet vertrekken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.