Vergunning voor GSM-antennes blijft nodig

De gemeente Haarlemmermeer kraait victorie. De mobiele telefonie aanbieders KPN, Libertel en Ben hebben de bodemprocedure verloren over het bouwen van zendmasten voor GSM's.

Volgens de Haarlemse rechtbank mag de gemeente wel degelijk een vergunning verplicht stellen voor het aanbrengen van antenne-installaties - en kan dus antennes op bepaalde plaatsen weigeren. De gemeente vindt met name masten op hoge gebouwen horizonvervuiling. Op diverse flats in de Haarlemmermeer staan al antenne-installaties, nadat de operators overeenstemming hadden bereikt met de eigenaars. De twee andere Nederlandse aanbieders, Telfort en Dutchtone, konden zich eerder wel vinden in het aanvragen van vergunningen.
De gemeente is in de loop van de bodemprocedure eerder al met Ben overeengekomen om de al geplaatste masten op hoogbouw weg te halen. Met KPN en Libertel wordt nog overleg gevoerd. De telecombedrijven krijgen van de gemeente een alternatieve locatie aangeboden, maar KPN maakt zich zorgen over de uitspraak. "Als we voor iedere mast een vergunning moeten aanvragen, gaat dat maanden duren. Nederland wil graag vooroplopen in de mobiele telefonie, maar zo kunnen we dat wel vergeten", aldus een woordvoerder.
Hij wijst op de komst van Umts, de combinatie van telefonie en onder meer mobiel Internet. Daarbij wordt gebruik gemaakt van frequenties die veel meer zendmasten nodig hebben omdat ze een korter bereik hebben. Van de alternatieve locaties die de gemeente van plan is aan te bieden, onder meer op industrieterreinen, wordt KPN om die reden niet bepaald vrolijk. Volledige dekking kan straks niet worden gegarandeerd en dat maakt het extra riskant om volgende maand miljarden te bieden op de veiling voor Umts-frequenties die het ministerie van verkeer en waterstaat dan houdt.
Wat de uitspraak verder betekent, is nog onduidelijk. Voor veel woningbouwverenigingen en bijvoorbeeld kerkbesturen vormt de groei van het woud van zendmasten een aardige bijverdienste omdat de gsm-aanbieders bij deze eigenaars 'antenneruimte' huren. Of dat zo blijft, hangt nu vooral van de betrokken gemeentebesturen af. Er zijn naast Haarlemmermeer meer gemeenten die een halt willen toeroepen aan de wildgroei.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-07T00:00:00.000Z Redactie Computable