EC legt diensten via Internet BTW heffing op

De Europese Commissie is akkoord gegaan met een voorstel van eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) om BTW te heffen op producten die worden verkocht via Internet.

Het gaat dan alleen om diensten die direct kunnen worden 'gedownload', zoals software, muziek en betaalde informatie op diverse terreinen als cultuur, sport, wetenschap en ontspanning. Als men iets stoffelijks bestelt dat in een pakje wordt thuisbezorgd, geldt de regel niet.
Als de lidstaten ook akkoord gaan met de nieuwe regel, dan heeft dan vooral gevolgen voor de Amerikaanse Internet-bedrijven. In tenminste één EU-lidstaat moet een bedrijf gevestigd zijn, al is het maar met een postbus-onderneming. BTW wordt in rekening gebracht volgens het tarief dat in het lidstaat geldt.
Luxemburg, met zijn lage BTW-tarief (15 procent) kan hier wellicht van profiteren. Die verplichting geldt alleen als hun Internetverkopen een drempel van honderdduizend euro (220 duizend gulden) per jaar te boven gaan. Dit is een nadeel voor Europese bedrijven, die geen drempel krijgen. In de VS is voor de komende jaren elektronische handel geheel belastingvrij. Amerikaanse aanbieders hoeven in eigen land geen omzetbelasting af te dragen en kunnen producten in Europa nu nog goedkoper aanbieden dan hun Europese concurrenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-08T00:00:00.000Z Redactie Computable