Aandeelhouders Baan: bod Invensys te laag

De toekomst van het Barneveldse softwarebedrijf Baan hangt nu toch weer aan een zijden draadje. Zo'n twintig grotere aandeelhouders, die samen bijna 20 procent van de aandelen in bezit hebben, weigeren hun belangen in Baan te verkopen aan het Britse Invensys voor 2,85 euro per aandeel.

Volgens hen zijn hun aandelen minstens het dubbele waard, 5,72 euro om precies te zijn.
Dat het slecht gaat met Baan, is bekend. Dinsdag nog bracht het bedrijf naar buiten dat het een negatief eigen vermogen heeft. Om die reden zou het eigenlijk op het 'strafbankje' van de Amsterdamse beurs moeten zijn beland, maar vanwege het bod van Invensys streek het beursbestuur met zijn hand over zijn hart. Voorwaarde is wel dat Invensys binnen acht weken Baan daadwerkelijk koopt. Invensys wil dat alleen doen als het minstens 95 procent van de aandelen kan kopen voor 2,85 euro.
Topman Yurko liet vorige week al weten dat Baan-aandeelhouders zich goed moeten bezinnen op het bod. Beter een half ei dan een lege dop, was zijn boodschap. Het personeel van Baan, van wie er naar schatting tussen de honderd en tweehonderd hun baan kwijtraken bij de overname, steunde gisteravond in een bijeenkomst met de christelijke vakvereniging RMU het bod van Invensys. De Britten willen in totaal 1,68 miljard betalen voor Baan en denken nog eens een miljard gulden te moeten investeren om Baan weer uit het slop te trekken.
De twintig dwarsliggende aandeelhouders zijn volgens hun woordvoerder Sonneveldt niet bang dat Baan failliet gaat als Invensys afhaakt. Ze denken het miljard dat Invensys wil investeren met de introductie van een nieuw beursfonds ook uit de markt te kunnen halen, zodat het bedrijf eventueel zelfstandig kan doordraaien. De groep van twintig wil volgens Sonneveldt vooral een discussie losmaken over het bod van Invensys. Hij zegt te verwachten dat zich snel meer aandeelhouders bij de actie zullen aansluiten. Grootaandeelhouder ING, dat 5 procent van Baan in handen heeft en er bij verkoop aan Invensys maar liefst 750 miljoen gulden bij inschiet, doet voorlopig niet mee. Baan zelf wil niet reageren op de plannen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.