Registratiekamer werkt aan privacykeurmerk

De Registratiekamer werkt aan een privacy-keurmerk voor organisaties. Het merk moet in werking treden zodra de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) van kracht wordt, naar verwachting begin 2001.

De Registratiekamer, die onder de nieuwe wet College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat heten, overlegt met edp-auditorganisaties en de Raad voor Accreditatie over de inrichting van de privacy-audit-met-certificaat. De edp-auditors (Kpmg, Pricewaterhousecoopers en dergelijke) moeten, naast het college zelf, gaan beoordelen of instellingen de norm halen.
Gilles van Blarkom, edp-auditor bij de Registratiekamer, zegt in Computable dat het keurmerk aangeeft dat de houder zich bij de verwerking van persoonsgegevens houdt aan de normen die de Wet bescherming persoonsgegevens daaraan stelt. Meer mag het CBP ook niet toetsen. Met het keurmerk moet een organisatie zich kunnen onderscheiden van concurrenten die er geen hebben.
De WBP is momenteel in behandeling bij de Eerste Kamer en treedt waarschijnlijk begin volgend jaar in werking. Ingevolge de Europese richtlijn, waarvan de wet de nationale implementatie is, had zij al oktober 1998 moeten ingaan. De Europese Commissie heeft aangekondigd het Hof van Justitie in Luxemburg om een uitspraak over de Nederlandse traagheid te vragen. Het langdurige wetgevingsproces werd veroorzaakt door hevige discussies, waarbij de werkgeversorganisatie VNO/NCW een intensieve anticampagne voerde. Sinds de Tweede Kamer november vorig jaar het wetsvoorstel aannam en de Eerste Kamer zich erover buigt, wordt van VNO/NCW op dit punt weinig meer gehoord.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.