UMTS-licenties voor veel telco's te duur

UPC, MCI Worldcom, Global Crossing, Telefonica en Telecom Italia dingen niet mee naar een Nederlandse Umts-vergunning.

Waarom MCI WorldCom, Global Crossing, Telefonica en Telecom Italia afzien van deelname aan de veiling is niet duidelijk. Volgens diverse mediaberichten vinden de bedrijven de verwachte prijs van een vergunning voor gebruik van een frequentie te hoog.
UPC, onderdeel van het Amerikaanse UGC (United Global Com), heeft dit bevestigd. "De veiling zal de prijs opdrijven tot niveaus die onredelijk zijn en waarop er geen geld meer te verdienen valt", aldus UPC-woordvoerder Bert Holtkamp tegen deWall Street Journal. Het kabelbedrijf zal later samenwerkingsverbanden aangaan met een partij die wel een frequentie verkrijgt. "Toegang tot de derde generatie mobiele netwerken is essentieel, het bezit ervan niet", aldus de UPC-woordvoerder.
Na terugtrekking van UPC, MCI Worldcom en Global Crossing blijven alleen Europese partijen over die zullen meedingen naar Nederlandse Umts-licenties. Alle vijf de aanbieders van mobiele telefonie zullen bieden. Buitenstaanders die interesse hebben, zijn Versatel, Deutsche Telekom, Onetel en Sonera. Die laatste twee bieden samen op een licentie. Sonera trok zich eerder terug uit de Engelse veiling wegens de absurd hoge bedragen.
Via Umts-netwerken zal snel dataverkeer via de mobiele telefoon mogelijk worden. In Nederland wordt de veiling van twee licenties begin juli gehouden. In totaal zal de staat vijf frequenties veilen. De overheid hoopt ruim twintig miljard gulden binnen te halen met de veilingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-20T00:00:00.000Z Redactie Computable